Στα κοινά που συνδέουν τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

 

«Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα ειρηνικό και φιλικό περιβάλλον» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

 

«Έχουμε διαφορετικές γλώσσες όμως έχουμε κοινά σημεία στην κουλτούρα μας» σημειώνει ο κ. Τσίπρας σε απόσπασμα της συνέντευξής που θα μεταδοθεί τις επόμενες ημέρες από το τουρκικό δίκτυο TGRT News.

 

Όπως παρατηρεί, «οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετές ομοιότητες στην κουζίνα τους, στις γεύσεις, στη μουσική και στην κουλτούρα τους». «Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τουρκικά» προσθέτει.

 

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται επίσης στην επίσκεψή του στην Θεολογική Σχολή Χάλκης, επισημαίνοντας πως η επαναλειτουργία της θα αποτελούσε ένα νέο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

«Σήμερα είναι μια καλή στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφθηκα την Θεολογική Σχολή (Χάλκης) και το όμορφο νησί στο οποίο βρίσκεται. Εκεί συνάντησα πολλούς Τούρκους που με υποδέχθηκαν φιλικά…. Θεωρώ πως αυτό είναι το μήνυμα που στείλαμε διεθνώς, ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε χωρίς φόβο και μίσος. Αν ανοίξει η Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα» τονίζει.

 

Για το προσφυγικό αναγνωρίζει ότι «είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που προσφέρει η Τουρκία στους πρόσφυγες σε επίπεδο στέγασης και σίτισης» και προσθέτει ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 70.000 πρόσφυγες», συμπληρώνοντας πως «η κατάσταση είναι κρίσιμη κυρίως σε πέντε νησιά». Γι’ αυτό το λόγο αυτό, όπως σημειώνει, ο ίδιος κάνει πολλές προσπάθειες σε επίπεδο Ε.Ε. για να βρει στήριξη από τους ομολόγους του.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπροετοίμαστο το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της γρίπης
Επόμενο άρθροΨηφίζουν Ελλάδα οι Ινδοί