Ο Βολιώτης ερευνητής, Χαράλαμπος Τσιαμήτας, μίλησε χθες, 20 Φεβρουαρίου, στο ΡΑΔΙΟ Β.Ε.ΡΑ αναφορικά με τα αποτελέσματα περιβαλλοντικής επιδημιολογικής έρευνας που διεξήγαγε στη Μάλτα. Η έρευνα αφορούσε τις επιπτώσεις της μέσης ετήσιας συγκέντρωσης αιωρουμένων μικροσωματιδίων PM10 και στην εμφάνιση νεοπλασματικής νόσου για τους κατοίκους της Μάλτας.

Ο ερευνητής, Χαράλαμπος Τσιαμήτας.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Μάλτας, τα αυξημένα επίπεδα της συγκέντρωσης των PM10 συσχετίστηκαν σημαντικά με αυξημένη επίπτωση του λεμφώματος Non Hodgkin, της λευχαιμίας και της λεμφοκυτταρικής αναιμίας.

Ο κ. Τσιαμήτας πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με τον Διευθυντή του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής σχολής της Μάλτας, Καθηγητή Julian Mamo και τον Καθηγητή Neville Calleja, Διευθυντή της Διεύθυνσης Ερευνών για την Υγεία του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας.

Για την περίπτωση του Βόλου, ο κ. Τσιαμήτας επεσήμανε πως οι Βολιώτες δεν είναι καθόλου υπερβολικοί στην ανησυχία τους περί αέριας ρύπανσης στην πόλη και πως και ο ίδιος έχει μυρίσει την οσμή καμένου πλαστικού στον Βόλο. Μάλιστα, τόνισε πως θα έπρεπε να υπάρχουν πιο οργανωμένες δομές από τις υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται πιο εύκολα οι έρευνες από τους επιστήμονες και να είναι εφικτή η εγκυρότητα της καταγραφής των στοιχείων.

Ακούστε παρακάτω τη συνέντευξη του κ. Τσιαμήτα:

Προηγούμενο άρθροΕν αναμονή των απαντήσεων του Αρείου Πάγου στα αιτήματα της Επιτροπής
Επόμενο άρθροΑντίστροφη μέτρηση για την αγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX