Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε σήμερα τα σχέδια για περιστολή των μέτρων τόνωσης της οικονομίας στο τέλος του έτους, εξέφρασε όμως επιφύλαξη ως προς τις προοπτικές της ανάπτυξης, προειδοποιώντας πως η άνοδος του πληθωρισμού ίσως είναι βραδύτερη του αναμενόμενου, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

«Αν οι επιχειρήσεις αρχίσουν να γίνονται πιο αβέβαιες ως προς τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, η πίεση στα περιθώρια θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επίμονη», είπε σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

 

«Αυτό θα επηρέαζε την ταχύτητα με την οποία θα αυξηθεί ο υποκείμενος πληθωρισμός και ως εκ τούτου την πορεία του πληθωρισμού που αναμένουμε να δούμε τα επόμενα τρίμηνα», πρόσθεσε. «Οι αβεβαιότητες αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές έχουν αυξηθεί».

 

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ από καιρό έχει πει πως σκοπεύει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και ότι σκοπεύει να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά τουλάχιστον καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του επόμενου έτους.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑκόμα επτά χρόνια κρίσης για τις επιχειρήσεις
Επόμενο άρθροΚατατέθηκαν 48 προτάσεις μομφής κατά της Μέι