Επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε ο υπ.εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας τη γειτονική χώρα για νεοθωμανισμό με αφορμή την Αγία Σοφία και προαναγγέλλοντας σύσκεψη με στόχο για την ανάληψη πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της Ουνέσκο. Κι ενώ οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο συνεχίζονται, Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν επηρεάζει τον μουσειακό χαρακτήρα της.

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν και οι Τούρκοι Αξιωματούχοι να λένε προς τη διεθνή κοινότητα ότι η απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος δεν επηρεάζει τον μουσειακό χαρακτήρα της, όμως ήδη οι αποφάσεις της Τουρκικής κυβέρνησης δείχνουν την αλλαγή της μουσειακής φυσιογνωμίας.

Οι φορητές εικόνες και άλλα χριστιανικά αντικείμενα θα μεταφερθούν σε νέο μουσείο που θα ανοίξει κοντά στην Αγία Σοφία.

«Εκεί θα αρχίσουμε να εκθέτουμε συλλογές, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα που ανήκουν στον Κατάλογο Απογραφής του Υπουργείου μας και τα οποία ανέρχονται σε 1359» επεσήμανε ο Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο διατηρεί την προκλητική ρητορική συνδέοντας το παρελθόν με το σήμερα.

«Για να κατανοήσουμε την 15η Ιουλίου, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την οποία υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει σύσκεψη με την υπουργό πολιτισμού ώστε να διαμορφωθεί πλαίσιο πρωτοβουλιών για το θέμα της Αγίας Σοφίας και δεν παρέλειψε να στείλει νέο μήνυμα στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία φαίνεται να επιστέφει σε δόγμα νεοθωμανισμού και να επιδιώκει να κυριαρχήσει σε κεντρική και ανατολική Μεσόγειο ,αγνοώντας τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί απολύτως τα δικαιώματα της όπως συνθήκες και δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει το Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επαναφέρει το αίτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών

Στο θέμα των 8 Τούρκων Αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρώην Α’ ΓΕΕΘΑ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης

«Και την στιγμή που ήρθαν οι 8 με το ελικόπτερο, έγινε μια προσπάθεια να επιστρέψουν πίσω, αλλά δεν υπήρχαν επικοινωνίες» σχολίασε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Η Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκή χώρα δικαίου και πρέπει όλοι να την σέβονται» επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Επικριτικά ωστόσο είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Είχαμε ζητήσει από την ΝΔ να προχωρήσει η ενεργοποίηση των κυρώσεων της Τουρκίας από την ΕΕ. Το έκανε με 8 μήνες καθυστέρηση. Εμείς είπαμε ότι δεν μπορεί να λες διεθνώς ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, ότι δεν έχει ερείσματα και αυτή να προχωρά σε αυτές τις κινήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Χρειάζεται σθεναρή αντίδραση απέναντι στην Τουρκία με εθνικό πρόσημο και εθνική γραμμή. Είναι αναγκαία η έντονη ενεργητική διπλωματία σε διεθνές επίπεδο» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης.

«Μέσα από τις μυστικές, που προετοιμάζουν τις φανερές διαπραγματεύσεις νομιμοποιούνται -και αυτή είναι η ουσία- τα τετελεσμένα της τούρκικης επιθετικότητας και προκλητικότητας και προωθείται αυτό το παζάρι, να το πω έτσι, που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Όταν ο Τούρκος μου λέει ότι θέλω ΑΟΖ, θέλω φυσικό αέριο, θέλω πετρέλαιο, νομιμοποιώ τη διεκδίκησή του εφόσον κάτσω στο τραπέζι, αυτό είναι το λάθος που κάνει η Ελληνική εξωτερική πολιτική» ήταν το σχόλιο του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωσε τον Αθηναίου το Περιστέρι
Επόμενο άρθροΣτη Λεωφόρο η Κ19 του Παναθηναϊκού και χορηγία Αλαφούζου στον Ερασιτέχνη