Η Αγία Φωτεινή Μαντινείας, ένας μύθος από πέτρα, είναι ίσως η πιο παράξενη εκκλησία σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντινείας, και 15 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, στην Κάψια Αρκαδίας. Η θεμελίωσή της έγινε το έτος 1969 και τα εγκαίνια το 1978, από τον τότε Μητροπολίτη Κυρό Θεόκλητο τον Β’ Φιλιππαίο.

Εξωτερικά ο Ναός που επιδιώκει να αποτελέσει μία γέφυρα πολιτισμών, διαφέρει από όλους τους υπόλοιπους, συνδυάζοντας ένα κράμα ρυθμών. Το εσωτερικό της Αγίας Φωτεινής έχει βυζαντινές επιρροές, με στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, γεγονός που φαίνεται έντονα στα ψηφιδωτά δάπεδα και στις παραστάσεις στους τοίχους.

Το αρχιτεκτονικό αυτό τόλμημα ανήκει στον αρχιτέκτονα και αγιογράφο, κ. Κώστα Παπαθεοδώρου. Σχεδίασε την εκκλησία με πολύ μεράκι και την έχτισε με πολλή προσωπική εργασία, όπως εξηγεί ο ίδιος στην κάμερα της ΕΡΤ3, αποκαλώντας την μάλιστα και έργο ζωής. Στο ειδυλλιακό τοπίο, γίνονται σήμερα γάμοι ή βαπτίσεις και οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν τη φύση.

Η Αγία Φωτεινή απηχεί τη σχέση της Αρκαδίας με το φως. Είναι γνωστό πως Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, το ίδιο σημαίνει και το όνομα Λυκάων που είναι οικιστής της Αρκαδίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Το Υφυπουργείο Αθλητισμού να επανεξετάσει τα κριτήρια με τα οποία θα μπορεί κάποιο σωματείο να λειτουργήσει και να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του»
Επόμενο άρθροΜε 50 νέες ΜΕΘ ενισχύεται η βόρεια Ελλάδα – Οι 27 στη Θεσσαλονίκη