Η «Μεγάλη Παραίτηση», μία τάση κατά την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι έφυγαν από τις δουλειές τους αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και υψηλότερους μισθούς, κυριαρχεί στον χώρο εργασίας για σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο η εικόνα φαίνεται ότι αλλάζει .

Όπως δήλωσε στο CNBC Make It, ο Διευθύνων Σύμβουλος του LinkedIn, Ράιαν Ροσλάνσκι, η αγορά εργασίας βγαίνει πλέον από τη Μεγάλη Παραίτηση – γνωστή και ως «Μεγάλος Ανασχηματισμός». Σύμφωνα με τον Ροσλάνσκι, το ετήσιο μερίδιο των μελών του LinkedIn παγκοσμίως που αλλάζουν θέσεις εργασίας μειώθηκε από το υψηλό του 44% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους σε -2% φέτος.

Ειδικότερα, στην Ασία-Ειρηνικό, το «ποσοστό μετάβασης στην εργασία» έχει επίσης μειωθεί δραστικά την ίδια χρονική περίοδο — από το ανώτατο όριο του 83% στο 4%, πρόσθεσε.

Μόνο τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας στις ΗΠΑ απολύθηκαν , καθώς οι κολοσσοί του Διαδικτύου Twitter , Meta και Salesforce μείωσαν το εργατικό δυναμικό τους την περασμένη εβδομάδα.

Η «Μεγάλη Αβεβαιότητα»

Αντί για τη Μεγάλη Παραίτηση, το εργατικό δυναμικό «εισέρχεται τώρα σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας», είπε ο Ροσλάνσκι.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στη μειωμένη εμπιστοσύνη των εργαζομένων ότι η οικονομική τους κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί, όπως διαπιστώθηκε στην πρόσφατη έρευνα Global Talent Trends του LinkedIn .

Πέντε στις οκτώ χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραψαν μειωμένη εμπιστοσύνη των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

Ο Γκάι Μπέργκερ, ο κύριος οικονομολόγος του LinkedIn απέδωσε την αβεβαιότητα στις πολλές «οικονομικές καμπύλες» τα τελευταία χρόνια – ανάκαμψη από την πανδημία , διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας , υψηλός πληθωρισμός και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το αβέβαιο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, ανησυχούσαν για την υγεία τους, την ασφάλεια της εργασίας τους και τα χαρτζιλίκια τους», πρόσθεσε.

«Η αβεβαιότητα μπαίνει στη ζωή τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο».

Φόβοι ύφεσης στην Ασία-Ειρηνικό

Η κάποτε καυτή αγορά εργασίας – όπου οι εργαζόμενοι είχαν μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη – μπορεί επίσης να ψύχεται εν μέσω φόβων ύφεσης.

«Υπάρχουν αγορές και τομείς που αναπτύσσονται και τομείς που επιβραδύνονται. Ορισμένα τμήματα της αγοράς εργασίας είναι στενά και μερικά είναι μαλακά», εξήγησε ο Ροσλάνσκι.

Πρόσθεσε ότι ενώ τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά στην Ασία-Ειρηνικό, οι προσλήψεις στο LinkedIn έχουν «μείωση σε βασικές αγορές» — που περιλαμβάνει πτώση 14% στην Αυστραλία, 18% στην Ινδία και 14% στη Σιγκαπούρη.

«Το σημερινό οικονομικό κλίμα αναγκάζει ορισμένες [εταιρείες] να αποσύρουν τις πρωτοβουλίες ευελιξίας και μάθησης και ανάπτυξης που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, επτά στους 10 ηγέτες στην APAC πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους θα αναγκαστούν να καθυστερήσουν την πρόοδο στην ευέλικτη εργασία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ευημερία των εργαζομένων.

Ωστόσο, η ζήτηση για αυτές τις απομακρυσμένες θέσεις εργασίας «συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά», μια ένδειξη ότι οι εργαζόμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στους παλιούς τρόπους εργασίας, υπογράμμισε.

Ευελιξία

Σύμφωνα με την έκθεση του LinkedIn, η ευελιξία παραμένει ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες σταδιοδρομίας για τους εργαζόμενους, εκτός από την αμοιβή και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε. Κατά την άποψή μου, οι εταιρείες που προσαρμόζονται στους νέους τρόπους εργασίας αντί να υποχωρούν στις προ-πανδημικές πρακτικές θα βγουν πιο δυνατές και θα έχουν ένα διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», κατέληξε ο Ροσλάνσκι.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒιαστής με τον βαν: Τι έλεγε στο καφενείο που σύχναζε και πώς τον πήραν χαμπάρι
Επόμενο άρθρο«Ελ. Βενιζέλος»: Συγκλονίζει επιβάτης στην πτήση θρίλερ της Emirates – Τι συνέβαινε στην καμπίνα του αεροσκάφους