Εκατοντάδες μέτοχοι της Danske Bank έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον της τράπεζας, έπειτα από το σκάνδαλο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο υποκατάστημά της στην Εσθονία, όπως αποκάλυψε η ίδια η τράπεζα.

 

Η τράπεζα βρίσκεται υπό έρευνα από την Εσθονία, τη Δανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ αναφορικά με κατηγορίες ότι περίπου 230 δισ. δολάρια σε ύποπτα κεφάλαια από τη Ρωσία και από πρώην σοβιετικές χώρες, εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω του υποκαταστήματός της στην Εσθονία.

 

Η τράπεζα έχει δωρίσει 1,5 δισ. κορόνες, σε πρωτοβουλίες με στόχο την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

 

Συγκεκριμένα, η Danske Bank ανακοίνωσε ότι το 2019 ξεκίνησε με πιο αργό ρυθμό από ό,τι στο α΄ τρίμηνο του 2018, εξαιτίας των υψηλότερων απομειώσεων, των υψηλότερων δαπανών και των χαμηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους.

 

Η τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,79 δισ. κορόνες (417,8 εκατ. δολάρια) σε σχέση με τα 4,37 δισ. κορόνες πριν από ένα χρόνο.

 

Η τράπεζα της Δανίας αναμενόταν να εμφανίσει καθαρά κέρδη 3,34 δισ. κορόνων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν στα 6,93 δισ. κορόνες από τις 7,57 δισ. κορόνες.

 

Ως αποτέλεσμα η Danske τώρα αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι χαμηλότερα από το επίπεδο του 2018, ενώ προηγουμένως ανέμενε πως θα είναι αμετάβλητα.

 

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές, αναμένεται να είναι υψηλότερα και οι δαπάνες και πάλι εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στο επίπεδο του 2018, ενώ οι απομειώσεις δανείων αναμένεται να είναι υψηλότερες.

 

Η τράπεζα συνεχίζει να αναμένει καθαρά κέρδη για το 2019 μεταξύ 14-16 δισ. κορόνων, αλλά αυτό τώρα περιλαμβάνει τα αναμενόμενα κέρδη 1,3 δισ. κορόνων από την πώληση της Danica Pension Sweden.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧωρίς την Τουρκία το πρόγραμμα των F-35 θα καταρρέυσει
Επόμενο άρθροΕκτροχιάστηκαν βαγόνια Intercity στη Λάρισα