Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150.548 ευρώ διεκδικεί από τη Νέα Δημοκρατία ο ΕΔΟΕΑΠ, το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με το ποσό να αντιστοιχεί σε οφειλές που έπρεπε να είχαν αποδοθεί εδώ και χρόνια συν τις σχετικές προσαυξήσεις.

 

Η ΝΔ φαίνεται να μην έχει αποδώσει αγγελιόσημο για διαφημίσεις και δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, ενώ εμφανίζεται να μην έχει καταθέσει στο ασφαλιστικό ταμείο και εισφορές τις οποίες ωστόσο έχει παρακρατήσει. Σημειώνεται πως το καταργηθέν, πλέον αγγελιόσημο επί των διαφημίσεων στον τύπο και τα ΜΜΕ συνιστούσε, ιδιάζοντα κοινωνικό πόρο των οικείων ασφαλιστικών ταμείων, ο οποίος κυρίως υποκαθιστά τις εργοδοτικές εισφορές. Για το λόγο αυτό είχε χαρακτηριστεί ως «οιονεί εργοδοτική εισφορά» με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

 

Γι’ αυτό τον λόγο ο ΕΔΟΕΑΠ έχει καταθέσει αγωγή η οποία αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για πρώτη φορά. Σύμφωνα με το δικόγραφο, η ΝΔ παρά την ισχύουσα νομοθεσία, δεν έχει αποδώσει αγγελιόσημο για δεκάδες περιπτώσεις διαφημίσεων και δημοσιεύσεων σε εφημερίδες ήδη από το 1997.

 

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας “News 24/7”, η ΝΔ πραγματοποίησε διαφημιστικές καταχωρήσεις σε 27 εφημερίδες ενώ προχώρησε σε 13 δημοσιεύσεις σε 6 εφημερίδες οι οποίες εκδόθηκαν το 1997 έως το 2015. Ωστόσο, φαίνεται πως τα ποσά του αγγελιόσημου αντίθετα με την κείμενη νομοθεσία είτε δεν καταβλήθηκαν καθόλου είτε (7 εξ αυτών) καταβλήθηκαν εκπρόθεσμα.

 

Σύμφωνα με τον ΕΔΟΕΑΠ, το αναλογούν και μη καταβληθέν ποσό αγγελιόσημου των τιμολογίων ανέρχεται συνολικά σε 55.819 ευρώ, ποσό το οποίο «το εναγόμενο πολιτικό κόμμα όφειλε να καταθέσει σε επ’ ονόματι του ΕΔΟΕΑΠ τραπεζικό λογαριασμό, (…) πλην όμως δεν μας το έχει αποδώσει μέχρι σήμερα παρά την από το νόμο υποχρέωση και τις επανειλημμένες οχλήσεις μας».

 

Στο ποσό αυτό, το οποίο προέκυψε από τη διασταύρωση των αναλυτικών ημερολογίων διαφημίσεων των εφημερίδων, που είναι υποχρεωμένες να τηρούν, έρχονται να προστεθούν και οι προσαυξήσεις που έχουν υπολογιστεί στα 57.576 ευρώ.

 

«Παρά την υποχρέωση του πολιτικού κόμματος, το οποίο απασχόλησε συντάκτες και υπαλλήλους αποτελούντες μέλη των Ενώσεων που ασφαλίζονται στον οργανισμό μας, αυτό καίτοι πραγματοποίησε την παρακράτηση της εκ την 3% εισφοράς επί των αποδοχών συντακτών και υπαλλήλων του, βάσει των κατατιθέντων μισθοδοτικών καταστάσεων, δεν απέδωσε όμως σε εμάς τα παρακρατηθέντα ποσά, ανερχόμενα στο σύνολο τους σε 26.546 ευρώ, που αφορουν αποδοχές το διάστημα 1/3/2011 έως 31/12/2013, στις οποίες περιλαμβάνονται επιδόματα Πάσχα, το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας τριών ετών». Στην οφειλή αυτή προστίθενται και προσαυξήσεις, 10.605 ευρώ, αναφέρεται στην αγωγή ενώ επισημαίνεται πως στην οφειλή αυτή έρχεται να προστεθούν και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 10.605 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα θαλάσσια σπορ παρουσίασε ο Φ. Κουβέλης
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Γεροβασίλη στον Έβρο