Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη πράξη ανταλλαγής εντόκων γραμματίων (central bank bill swaps, CBS) για να στηρίξει την έκδοση ομολόγων στο διηνεκές (perpetual bonds) από εμπορικές τράπεζες.

 

Η ανταλλαγή, ύψους 1,5 δισ. γιουάν (περίπου 222 εκατ. δολάρια), είναι διαθέσιμη στους βασικούς διαπραγματευτές με σταθερό επιτόκιο 0,25%, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Ημερομηνία λήξης του swap είναι η 20η Φεβρουαρίου 2020.

 

Το swap επιτρέπει στους βασικούς διαπραγματευτές να ανταλλάξουν τα ομόλογα στο διηνεκές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους με έντοκα γραμμάτια της κεντρικής τράπεζας, δίνοντας ώθηση στη ζήτηση για ομόλογα στο διηνεκές. Τα ομόλογα στο διηνεκές είναι τίτλοι σταθερού εισοδήματος χωρίς ημερομηνία λήξης και δεν μπορούν να εξοφληθούν, αλλά πληρώνουν σταθερές ροές τόκων.

 

Τον Ιανουάριο, η Bank of China ήταν η πρώτη κινεζική τράπεζα που εξέδωσε ομόλογα στο διηνεκές, με το ζητούμενο ποσό της έκδοσης να υπερκαλύπτεται από τους επενδυτές, μεταξύ των οποίων ήταν ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες και ορισμένα ξένα ιδρύματα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι Βρετανοί ίσως χρειαστεί να πληρώνουν βίζα για ταξίδια στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΚατηγορούν την Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες για ντάμπινγκ στην αγορά σωλήνων