Σε πλήρη συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουνίου.

Την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη, για την προετοιμασία των παρεμβάσεων Κατρούγκαλου – Χριστοδουλίδη στο σημερινό συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Τις επόμενες ώρες θα υπάρξει μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

«Συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη βδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας, στις συμμαχίες και τα διεθνή της ερείσματα, σημειώνοντας πως η αξιοπιστία της Ελλάδας αναβαθμίστηκε αφάνταστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την εκτίμησή του ότι εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, εξέφρασε με δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της. Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε», σημείωσε ο ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αξιωματικοί που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του «Πορθητή», σημειώνουν πως οι μικρές, λίγων μόλις μέτρων, μετακινήσεις του πλωτού γεωτρύπανου προδίδουν πως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκινήσει η γεώτρηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε πως Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά αλλά διακριτικά τις κινήσεις της Τουρκική πλευράς.

«Είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή όμως παραμένουμε ψύχραιμοι γιατί εμείς εδώ στη Λευκωσία σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι η Τουρκία επιδιώκει την ένταση, επιδιώκει την τεχνητή κρίση», είπε ο κ. Προδρόμου.

«Δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία αυτή την στιγμή» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑίθριος σήμερα ο καιρός στην Κρήτη
Επόμενο άρθροΣτήριξη αγροτών και μείωση φόρων