Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Γεωργιάδη και Γεωργαντά κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης ζητώντας την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης για ανανέωση των αγροτικών μηχανημάτων – εξοπλισμού μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, σύμφωνα με οχλήσεις μελετητών και αγροτών η υποβολή προτάσεων στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 (ΦΕΚ Β/5130/1.10.2022, άρθρο 6Α) για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό και στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με τις οδηγίες της πρόσκλησης περιορίζουν τις δαπάνες σε αγροτικό εξοπλισμό στο 30% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους.
Σύμφωνα με την άποψη τους, σημαντική μερίδα αγροτών επενδυτών αποτρέπεται από το να καταθέσει προτάσεις ένταξης και ενίσχυσης, στο νέο αναπτυξιακό εργαλείο, που είναι σε εξέλιξη για την απόκτηση σύγχρονων αγροτικών μηχανημάτων και εξειδικευμένων παρελκόμενων νέας τεχνολογίας με μειωμένο ενεργειακό – περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αναμφισβήτητα, η ανανέωση του εξοπλισμού θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, στον εκσυγχρονισμό και στην μείωση του κόστους παραγωγής, καθοριστικό στόχο των επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, ζητούμενο σε περίοδο ενεργειακής κρίσης.
Επισημαίνεται από αγρότες που υπολόγιζαν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό, πως αναγκαστικά παραπέμπονται λόγω μεγαλύτερης χρηματοδότησης στα επερχόμενα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία δεν προκηρύχτηκαν ακόμη, αλλά όπως έχει αναφερθεί από υπηρεσιακούς των διαχειριστικών αρχών, έρχονται µε μέγιστα επιλέξιμα ποσά ανά επενδυτικό φάκελο στα 130.000 ευρώ για τη φυτική παραγωγή και στα 200.000 ευρώ για τη ζωική για όλες τις δράσεις.
Επιπλέον, υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως θα αποκλειστούν τελικά οι ήδη εγκαταστημένοι αγρότες, καθώς στη νέα προκήρυξη Σχεδίων Βελτίωσης οι Νέοι Αγρότες, θα έχουν σαφέστατα μεγαλύτερο προβάδισμα ένταξης.
Κατόπιν των ως άνω,
Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:
1. Υπάρχει δυνατότητα να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις με αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης των συγκεκριμένων επενδύσεων σε αγροτικό εξοπλισμό;
2. Αν όχι, γνωρίζεται αν και πότε θα υπάρξει νέα κυβερνητική πρωτοβουλία αυξημένης χρηματοδότησης για την αγορά αγροτικού εξοπλισμού, που θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε ήδη εγκαταστημένους αγρότες να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους ;

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Κ. Παπανάτσιου με την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου & Μαγνησίας
Επόμενο άρθροΞεκινούν τον Ιούνιο απευθείας πτήσεις Ν. Αγχίαλος – Πράγα