Δερματολόγοι στη Γερμανία εντόπισαν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της ακμής και της έλλειψης ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Εαρινού Συμποσίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) το οποίο λαμβάνει χώρα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από τις 12 ως τις 14 Μαΐου ελπίζεται ότι θα συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση μιας κατάστασης η οποία εκτιμάται ότι αφορά σχεδόν 23 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη.

Πάνω από 9 στους 10 με χαμηλά επίπεδα ω-3

Η ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιών του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian στο Μόναχο της Γερμανίας μελέτησε 100 ασθενείς που διαγνώσθηκαν με ακμή και μετρώντας διατροφικές παραμέτρους στο αίμα τους, ανακάλυψε ότι το 94% των ασθενών εμφάνιζε επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων κάτω από τα συνιστώμενα όρια (8%-11%).

Ευεργετικά τα ρεβίθια και οι φακές

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη διατροφή των ασθενών και είδαν ότι όσοι εξ αυτών ανέφεραν ότι κατανάλωναν τακτικά όσπρια όπως ρεβίθια και φακές ενώ παράλληλα απείχαν από το ηλιέλαιο, εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα ω-3.

Διαβάστε επίσης: Η τεχνολογία mRNA φέρνει εμβόλια για τα χλαμύδια και την ακμή

Ο κομβικός ρόλος της διατροφής

«Η διατροφή παίζει κομβικό ρόλο στην πρόληψη, στην εκδήλωση και στην εξέλιξη πολλών νόσων, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών διαταραχών όπως η acne vulgaris» ανέφερε η δρ Αν Γκίρτλερ, κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian

και προσέθεσε ότι «οι γιατροί πρέπει να παρέχουν στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με το πώς η επιλογή της διατροφή τους μπορεί να επιδράσει στη δερματολογική διάγνωσή τους και πιθανώς να βελτιώσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα».

Τα όσπρια όπως τα ρεβίθια και η φακή ίσως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα στην αντιμετώπιση της ακμής (Marco Verch / CC BY 2.0)

Η αντιφλεγμονώδης δράση των ω-3

Η δρ Γκίρτλερ εξήγησε ότι επί έτη η δυτικού τύπου διατροφή έχει ενοχοποιηθεί για την ακμή εξαιτίας της άμεσής επίδρασής της στα επίπεδα του IGF-1. «Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να είναι άκρως υποσχόμενα χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους».

Μείωση των επιπέδων της κύριας ορμόνης που προκαλεί ακμή

Να σημειωθεί ότι τα ω-3 που περιέχονται σε τροφές όπως τα όσπρια, τα φύκη, οι ξηροί καρποί, ο άγριος σολομός και οι σαρδέλες, μειώνουν τη φλεγμονή ενεργοποιώντας την παραγωγή αντιφλεγμονωδών προσταγλανδινών Ε1 και Ε3, λευκοτριενίου Β5 και μειώνοντας τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1) – της κύριας ορμόνης που προκαλεί ακμή.

Χαμηλά επίπεδα ω-3, υψηλά επίπεδα IGF-1

Στη μελέτη ασθενείς που είχαν επίπεδα ω-3 χαμηλότερα του 8% εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα IGF-1, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν έλλειψη του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού. Σε ασθενείς μάλιστα με σοβαρή έλλειψη ω-3 (κάτω του 4%), τα επίπεδα του IGF-1 αυξάνονταν ακόμη περισσότερο.

Μεγάλο το κόστος της ακμής για τους πάσχοντες

Σχολιάζοντας τα ευρήματα η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Akdeniz στην Τουρκία, μέλος της Επιτροπής Επικοινωνίας της EADV Ασλί Βιλτζίκ σημείωσε ότι η «acne vulgaris έχει μεγάλος κόστος στους πάσχοντες, επιδρώντας αρνητικά στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους. Η νέα αυτή μελέτη μάς βοηθά να έλθουμε ένα βήμα πιο κοντά σε αποτελεσματικές θεραπείες για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που νιώθουν ντροπή και στίγμα εξαιτίας αυτής της δερματικής πάθησης- θεραπείες που θα ξεφεύγουν από τη λογική των αλοιφών και των

κλασικών συστημικών θεραπειών και θα ακολουθούν ένα μονοπάτι που μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία. Ενισχύει επίσης την ιδέα ότι η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ύφεση της ακμής. Παρότι αυτό το μονοπάτι χρειάζεται περαιτέρω εξερεύνηση, δίνει ελπίδα στους ασθενείς που αναζητούν τρόπους διαχείρισης της κατάστασής τους».

Υπογραμμίζεται ότι μελέτη της EADV έδειξε ότι το 5,4% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν σε 27 ευρωπαϊκές χώρες έπασχε από ακμή – σε απόλυτους αριθμούς το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 22.870.000 άτομα στις 27 χώρες, η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός στην πυροσβεστική: Φωτιά σε διαμέρισμα στα Πετράλωνα
Επόμενο άρθροΠειραιάς: Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου