Τα οχτώ συνολικά κράτη-μέλη έφτασε η “διεθνή μεγάλη επιτροπή” των κοινοβουλίων, που καλεί το αφεντικό του Facebook, Mark Zuckerberg, να δώσει στοιχεία σχετικά με τις κατηγορίες της διασποράς ψευδών ειδήσεων (fake news) μέσω της πλατφόρμας του.

Με την προσθήκη τριών ακόμα χωρών, της Βραζιλίας, της Λετονίας και της Σιγκαπούρης, η επιτροπή αποτελείται πλέον από οκτώ διαφορετικά κοινοβούλια παγκοσμίως, που σχεδιάζουν να στείλουν εκπροσώπους στο Λονδίνο στις 27 Νοεμβρίου με πρόθεση να πραγματοποιηθεί συνακρόαση παρουσία του Zuckerberg.

 

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το σκάνδαλο “Cambridge Analytica”, ο αρχηγός του Facebook έχει εμφανιστεί ενώπιον μόνο δύο νομοθετικών σωμάτων: του Αμερικανικού Κογκρέσου και του Ευρωπαϊκου Κοινοβούλιου. Το Facebook απάντησε αρνητικά στα καλέσματα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικού και καναδικού κοινοβούλιου, να υπάρξει ακρόαση από τον Zuckerberg.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ότι είστε το κατάλληλο πρόσωπο για να τα απαντήσει”, δήλωσε ο Damian Collins, πρόεδρος της ψηφιακής Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος της μεγάλης επιτροπής σε μια επιστολή προς τον Zuckerberg που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

Πρόσθεσε ότι ένα άρθρο που δημοσίευσε η New York Times την Πέμπτη, στο οποίο η εφημερίδα καταλογίζει ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς από το Facebook με σκοπό να “καθυστερήσει, να αρνηθεί και να αποφύγει” αρνητικές ειδήσεις, εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το πώς αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφατες παραβιάσεις δεδομένων εντός Facebook.

Η προσθήκη της Βραζιλίας, των 209 εκατομμυρίων κατοίκων, στη διεθνή επιτροπή, σημαίνει ότι οι οκτώ χώρες αντιπροσωπεύουν τώρα μεγαλύτερο συνολικό πληθυσμό (389 εκατομμύρια) από εκείνο των ΗΠΑ (326 εκατομμύρια). Η χώρα υπήρξε επίσης πρόσφατα στο επίκεντρο φημών οργανωμένης παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, με το Facebook και την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων του WhatsApp να φέρονται ως κύριοι συντελεστές στην εκλογή του ακροδεξιού προέδρου της, Jair Bolsonaro, στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Ιρλανδία, μία από τις υπόλοιπες χώρες της επιτροπής, έχει επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσει ζημιά στο Facebook, καθώς το διεθνές αρχηγείο της εταιρείας εδρεύει στα πε΄ριχωρα του Δουβλίνου και η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής του Facebook.

Ο κ. Collins, στην τελευταία του επιστολή, προσέφερε στον Zuckerberg τη δυνατότητα να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία μέσω τηλεδιάσκεψης αν δεν ήταν σε θέση να έρθει προσωπικά στο Λονδίνο, προσθέτοντας: “Σας καλούμε για άλλη μια φορά να αναλάβετε την ευθύνη σας ενώπιον των χρηστών του Facebook και να μιλήσετε στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους”.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση ο Γκασκόιν
Επόμενο άρθροΣτα πρόθυρα αποτυχίας η φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών