Ακόμη και αν η Ελλάδα αποτινάξει από πάνω της το χρέος του ΔΝΤ αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει και εκεί η μεταμνημονιακή εποπτεία. Αυτό τόνισε ο Τζέρι Ράις ο οποίος κατέγραψε έμμεσα το πλαίσιο ότι η χώρα μας θα κινηθεί στα επόμενα χρόνια.

 

Συγκεκριμένα είπε ότι είναι  ζήτημα της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του χρέους της χώρας μας προς το Ταμείο. Παράλληλα, τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επηρέαζε τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

 

«Η πρόωρη αποπληρωμή είναι απόφαση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους άλλους πιστωτές της. Σίγουρα θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά δεν θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία μεταπρογραμματικής παρακολούθησης», επισήμανε ο κ. Ράις απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Ερωτηθείς εάν έχει υποβληθεί μέχρι τώρα σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

 

Για τα «κόκκινα δάνεια»

 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ρωτήθηκε επίσης για το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» και το κατά πόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι επαρκή, αλλά αρκέστηκε να παραπέμψει στην πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής παρακολούθησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, συμπληρώνοντας ότι «η ανάγκη ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών είναι σημαντική, ώστε να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας».

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚαθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ το 2018
Επόμενο άρθροΤα ακίνητα του Grupo Dolphin στην Ελλάδα απέκτησε η Trastor