Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ίβιτσα Ντάσιτς.

Στο πλαίσιο αυτό, συνομίλησαν για τις ελληνοσερβικές σχέσεις και τη σημασία τους για την περιοχή, καθώς και για την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Κατηγορεί τη Σερβία ότι επιτρέπει τη δημιουργία νέου μεταναστευτικού διαδρόμου προς το μπλοκ

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο μόνος δρόμος για το μέλλον της περιοχής είναι η επίλυση διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας τη στήριξή του στις συνομιλίες Βελιγραδίου – Πρίστινας και στη Συμφωνία των Βρυξελλών.

«Η Σερβία υποστηρίζει σθεναρά Ελλάδα και Κύπρο»

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς, συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον οποίο και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα μπορεί απολύτως να υπολογίζει στην υποστήριξη της Σερβίας, όταν πρόκειται για την κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητάς, γιατί – όπως είπε – «θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ισχύει για όλους».

«Η Σερβία υποστηρίζει σθεναρά και με συνέπεια την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα και στον αέρα, και συνεπώς η κυριαρχία της Ελλάδας σε όλα τα νησιά της στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται», υπογράμμισε ο Σέρβος ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, δήλωσε ότι η Σερβία πάντοτε θα υποστηρίζει την αρχή της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και τόνισε τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Να σημειωθεί ότι ο Ίβιτσα Ντάσιτς επέλεξε την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτεται ως υπουργός Εξωτερικών.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑρχίζει αύριο η διμερής άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας «Falcon Eye – 3»
Επόμενο άρθροΑναγνωστόπουλος: Το αίτημα της οικογένειας της Καρολάιν για την επικοινωνία των γονιών του με τη μικρή Λυδία