Μύλος δημιουργήθηκε με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου σε ο,τι αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολλεγίων.

 

«Αρμαγεδδώνα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η τομεάρχης Παιδείας βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως επισημαίνοντας οτι, σε αντίθεση με αυτά που επικαλείται ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, καταργεί τα επαγγελματικά δικαιώματα μεγάλης μερίδας σπουδαστών κολλεγίων με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα» χιλιάδες σπουδαστές και μάλιστα εν μέσω της χρονιάς, καθώς δεν αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα σε δεκάδες δημοφιλείς ειδικότητες».

 

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στον διαχωρισμό νομικώς κατοχυρωμένων και μη ειδικοτήτων. Και τόνισε: «Το ΥΠΕΘ προχωρά στην κατάργηση της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων Κολλεγίων στην Ελλάδα, και μάλιστα εν μέσω χρονιάς, σε παραβίαση του ενωσιακού δικαίου. Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας κατά τρόπο σύννομο προς το ενωσιακό δίκαιο».

 

Την ίδια ώρα την απόσυρση των διατάξεων για τα Κολλέγια από το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις, ζητεί με δήλωση του στο «protothema.gr» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κολλεγίων Βασίλης Δασκαλάκης. Ο κ. Δασκαλάκης υπογραμμίζει οτι υπάρχουν πολλά θολά σημεία, οπότε αν αποσυρθεί προσωρινά θα συζητηθούν.

 

Ο κ. Γαβρόγλου επιχειρεί να καθιερώσει νέο σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων και των ξένων πανεπιστημίων με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

 

Τα στοιχεία πάντως που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας αμφισβητήθηκαν καθώς επί υπουργίας Φίλη επιταχύνθηκε ο ρυθμός του Συμβουλίου αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων.

 

Χθες πάντως το υπουργείο διευκρίνισε τα εξής, απαντώντας – όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά – σε όσους έσπευσαν να παρερμηνεύσουν:

 

«Σημειώνεται ότι ενδεικτικά:

 

Ο αριθμός των 9.500 αιτήσεων αφορά συνολικά την χρονική περίοδο από το 2010 που ιδρύθηκε το ΣΑΕΠ έως σήμερα, καθώς την πρώτη πενταετία της λειτουργίας του οι αναγνωρίσεις γινόντουσαν με το σταγονόμετρο.

 

Το 2012 εκδόθηκαν μόλις 216 αποφάσεις αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων

 

Το 2013 εκδόθηκαν 524 αποφάσεις αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοδυναμίας και (308) Επαγγελματικών Προσόντων

 

Το 2014 εκδόθηκαν 806 αποφάσεις αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοδυναμίας και (627) Επαγγελματικών Προσόντων

 

Το 2015, η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε 2.054 εκκρεμείς αιτήσεις και επιταχύνοντας τη λειτουργία του οργάνου κατόρθωσε τα εξής:

 

Το 2016 υπεβλήθησαν 87 αιτήσεις προσόντων και 913 ισοδυναμίας και εξετάστηκαν συνολικά 1.846 αιτήσεις

 

Το 2017 υπεβλήθησαν 119 αιτήσεις προσόντων και 828 ισοδυναμίας και εξετάστηκαν συνολικά 1.282 αιτήσεις

 

Το 2018 υπεβλήθησαν 216 αιτήσεις προσόντων και 1300 ισοδυναμίας εξετάστηκαν συνολικά 1.262 αιτήσεις

 

Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου 2016 – Δεκεμβρίου 2018 υπεβλήθησαν 3.463 αιτήσεις ισοδυναμίας και προσόντων και εξετάστηκαν περισσότερες από 4.000 αιτήσεις ισοδυναμίας και προσόντων συμπεριλαμβανομένων και αιτήσεων προηγούμενων ετών, ενώ την περίοδο μέχρι 2013, 2104 και 2015 είχαν εξεταστεί μόλις 1.500!

 

Σήμερα, με στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2019, οι αιτήσεις που εκκρεμούν ανέρχονται σε 2.435.

 

Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε: «Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουμε καταθέσει δίνουμε τέλος σε μια χρονοβόρα διαδικασία για όσους αποφοίτους κολεγίων δικαιούνται να έχουν επαγγελματικά προσόντα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

 

Από το 2015 μέχρι σήμερα οι προκάτοχοί μου και εγώ προσπαθήσαμε να επιταχύνουμε την λειτουργία του οργάνου και όντως αποσυμφορήσαμε μεγάλο αριθμό εκκρεμών αιτήσεων που είχαν συσσωρευθεί μέχρι το 2015. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου απλοποιούνται οι διαδικασίες και συνεπώς οι αιτήσεις θα εξετάζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτα 440 εκατ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις
Επόμενο άρθροΤέσσερις συλλήψεις για παιδική πορνογραφία σε Αττική και Πελοπόννησο