Σε τροχιά ανοιχτής μετωπικής σύγκρουσης κινούνται πλέον οι σχέσεις προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού στην Αλβανία, με ορατό τον κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα (εκτός της πολιτικής στην οποία «κολυμπάει» ήδη) και σε πολιτειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του δήλωσε για τον πρόεδρο Μέτα, ο οποίος αποφάσισε ήδη να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου δημοτικές εκλογές, ότι πλέον «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου».

Άφησε έτσι ανοιχτό το θέμα να δρομολογήσει τις διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προβλεφθεί.

Με την πλευρά του προέδρου συντάχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζιμ Μπάσα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης.

Εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει ως «σπινθήρας» στην συσσωρευμένη στην πολιτική ατμόσφαιρα με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εύφλεκτη ύλη. Χθες στα Τίρανα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που ζητούν την παραίτηση του Εντι Ραμα και της αστυνομίας.

Από την προεδρία της Δημοκρατίας έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μέτα θα απαντήσει μέσω συνέντευξης τύπου αύριο στις απειλές του πρωθυπουργού περί αποπομπής του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο“Μάγεψε” η Μαμαλή – ert.gr
Επόμενο άρθροΒρετανία: Φωτιά σε πολυκατοικία στο ανατολικό Λονδίνο