Ερευνητές του Πανεπιστημίου για την Υγεία και τις Επιστήμες του Ορεγκον (Oregon Health & Science University, OHSU) σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ένα χάπι που χορηγείται σε ασθενείς με ψωρίαση είναι άκρως υποσχόμενο ενάντια στη διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Μεγάλη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ

Οπως ανέφεραν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation», άτομα που έλαβαν το φάρμακο που ονομάζεται απρεμιλάστη (apremilast) μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ κατά περισσότερο από 50% – συγκεκριμένα από πέντε ποτά την ημέρα σε δύο.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» ανέφερε μια εκ των δύο κύριων συγγραφέων της μελέτης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του OHSU Aντζελα Οζμπορν.

Φάρμακο για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα

Από το 2015 η δρ Οζμπορν και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν την αναζήτηση σε μια γενετική βάση δεδομένων προκειμένου να εντοπίσουν φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες θα μπορούσαν να καταστείλουν την έκφραση γονιδίων τα οποία είναι γνωστό ότι συνδέονται με τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ. Η απρεμιλάστη, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που έχει εγκριθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενάντια στην ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, φάνηκε να αποτελεί υποσχόμενο υποψήφιο.

Τα πειράματα στα ποντίκια

Στη συνέχεια οι ερευνητές δοκίμασαν το φάρμακο σε διαφορετικά μοντέλα ζώων – διαφορετικά είδη ποντικών – με γενετική προδιάθεση για μέτρια ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οπως είδαν, σε όλες τις περιπτώσεις η απρεμιλάστη μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ.

Αύξηση της δραστηριότητας στον επικλινή πυρήνα

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ουσία πυροδοτούσε την αύξηση της δραστηριότητας στον επικλινή πυρήνα, περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή και τον έλεγχο της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η δοκιμή σε ανθρώπους

Το επόμενο βήμα ανήκε σε ειδικούς του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας οι οποίοι δοκίμασαν την απρεμιλάστη σε ανθρώπους. Οι ερευνητές διεξήγαγαν διπλή τυφλή κλινική δοκιμή με συμμετοχή 51 ατόμων που έλαβαν θεραπεία διάρκειας 11 ημερών.

Αποτελεσματική και καλά ανεκτή η θεραπεία

«Η μεγάλη επίδραση της απρεμιλάστης στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε συνδυασμό με το ότι ήταν καλά ανεκτή από τους συμμετέχοντες, μαρτυρεί ότι αποτελεί άριστο υποψήφιο για περαιτέρω αξιολόγηση ως νέα θεραπεία για άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ» σημείωσε η έτερη κύρια συγγραφέας της μελέτης Μπάρμπαρα Μέισον, καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής του Scripps.

Η κλινική μελέτη αφορούσε άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ τα οποία δεν αναζητούσαν κάποιο είδος θεραπείας και η δρ Μέισον προέβλεψε ότι το φάρμακο θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό σε άτομα που έχουν στόχο να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Υποσχέσεις για θεραπεία και άλλων εξαρτήσεων

«Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες κλινικές δοκιμές σε άτομα που αναζητούν θεραπεία. Στη συγκεκριμένη μελέτη είδαμε ότι η απρεμιλάστη είναι αποτελεσματική σε ποντίκια. Είδαμε επίσης ότι είναι αποτελεσματική σε ανθρώπους. Και αυτό είναι άκρως υποσχόμενο για θεραπεία γενικότερα των εξαρτήσεων» κατέληξε η δρ Οζμπορν.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔυο νέοι επικουρικοί γιατροί στο Αχιλλοπούλειο
Επόμενο άρθροΣτη φυλακή παραμένει η Ρούλα Πισπιρίγκου – Απέρριψε το αίτημα της το δικαστήριο