Τι θα ισχύει για τα βοηθήματα και την συμμετοχή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ

 

Ένα σημαντικό ντόμινο αλλαγών σε πολλές κατηγορίας της οικονομίας και την καθημερινότητας εργαζόμενων και εργοδοτών φέρει η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατά 11%.

 

Από την 1η Φεβρουαρίου 2019 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα διαμορφούμενος στα 650 ευρώ τον μήνα (μεικτά) κι αυτό δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες και στις τριετίες αλλά και συνολικά σε 22 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, διάφορα βοηθήματα, αμοιβές για συμμετοχή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ κ.λπ.

 

Ωστόσο, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, η  αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί σοβαρές επιφυλάξεις από τις επιχειρήσεις, ενώ και οι θεσμοί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων στην Αθήνα είχαν ζητήσει συγκρατημένες αυξήσεις με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες, στην προηγούμενη έκθεσή τους για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, προτείνοντας ανάλυση των συνεπειών της στην απασχόληση. Τις επιφυλάξεις της εξέφρασε και η ΓΣΕΕ, η οποία ενώ χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την αύξηση επαναφέρει το αίτημά της για την επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ.

 

Επιβάρυνση στις εισφορές. Επισημαίνεται ότι η αύξηση αυτή – η οποία αφορά περίπου 600.000 εργαζομένους – θα επιφέρει επιβάρυνση στις εισφορές περίπου 1 εκατομμυρίου μη μισθωτών, οι οποίοι καταβάλλουν τη χαμηλότερη δυνατή ασφαλιστική εισφορά, η οποία έχει ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό. Παράλληλα η αύξηση του μισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονομίας που θα προκύψει από την αύξηση του κατώτατου μισθού  εκτιμάται ότι θα κινείται κοντά στο 3%.

 

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του αιτήματος της ΓΣΕΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

 

Η ΓΣΕΕ. Οπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επιβεβλημένη και κινείται σε θετική κατεύθυνση, θέτει όμως, μεταξύ των άλλων, το εξής ερώτημα: Είναι πραγματική η αύξηση;

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη ΓΣΕΕ, η αύξηση κατά περίπου 11% του κατώτατου μισθού αντισταθμίζει στο μισό την απώλεια του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων που επιβλήθηκε το 2012. Η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι εάν παράλληλα εφαρμοστεί η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου η αύξηση αυτή θα εξανεμιστεί από τη φορολογία.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔιαμαρτυρία των εκπαιδευτών οδήγησης από νωρίς το πρωί στο Υπουργείο Μεταφορών
Επόμενο άρθροΑνέβηκαν ξανά οι τιμές πετρελαίου