Σημαντικές αλλαγές στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα κτίσματα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα προβλέπει και την παράταση εγγραφής στο Κτηματολόγιο.

 

Ειδικότερα για τα πρόστιμα στα αυθαίρετα προβλέπεται:

 

– Για τις περιπτώσεις εκτέλεσης της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε ζώνη αιγιαλού, δάση και δασικές εκτάσεις καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου διαγράφονται τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που επιβάλλονται στις αυθαίρετες κατασκευές μετά τις 28/7/2011.

 

– Από εδώ και στο εξής επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης που ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί της αξίας των αυθαίρετων κτισμάτων και στην περίπτωση αλλαγής χρήσης χώρων του υπογείου καθ’ υπέρβαση του συντελεστή δόμησης.

 

– Ακόμα, ορίζεται ότι για τις ποινικές παραβάσεις εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας χωρίς την προηγούμενη έκδοση της απαιτούμενης έγκρισης, οι οποίες εκτελούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ, δεν επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης εφόσον η προβλεπόμενη έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας εκδοθεί έως τις 31/1/2019.

 

– Παρατείνεται κατά έξι μήνες το χρονικό διάστημα από την πληρωμή του σχετικού παραβόλου κατά το οποίο ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής. Έτσι, παρατείνονται και επίσημα οι προθεσμίες υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων στον νόμο 4495/ 17 για τις οποίες το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται.

 

– Υπαγωγή από 1/11/2018 έως 8/4/2019 με μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10%.

 

– Κατά 10% όταν υποβάλλεται μελέτη στατικής επάρκειας.

 

Παράταση για το Κτηματολόγιο

Παράταση ενός έτους στις περιοχές που έληξε η προθεσμία οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου δίνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται για 111 περιοχές και 171.552 ιδιοκτησίες που εντοπίζονται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” και οι οποίες κινδυνεύουν να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τις δηλώσουν.

 

Ειδικότερα προβλέπεται χρονική επέκταση ενός έτους και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2019 για την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών που έγιναν μέχρι τις 2/8/2006, με την προϋπόθεση πως η προθεσμία άσκησης αγωγής για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής δεν έχει λήξει μέχρι τις 30/11/2018. Πρόκειται για περιοχές της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Ν. Πέραμος, Ν. Σμύρνη, Ρέντη, Ν. Ψυχικό αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Λάρισας, Λευκάδας κ.α.

 

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πρώην δικηγόρους του ΕΚΧΑ, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση να μην μεταφερθούν στον νέο φορέα, να ανακαλέσουν την αίτησή τους μέχρι 31/12/2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθουν, είναι να επιστρέψουν εντός της προθεσμίας την αποζημίωση που είχαν λάβει.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑιτήσεις για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους
Επόμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων