Διαψεύδει ευχάριστα –προς το παρόν- η Ελλάδα τα σενάρια τρόμου για διψήφια ύφεση το 2020. Παρότι από το ξέσπασμα της πανδημίας, ακόμα και ο ΟΟΣΑ ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειχναν την Ελλάδα σαν τη χώρα που θα υποστεί ύφεση 10% και άνω, ξεπερνώντας μάλιστα κάθε άλλη χώρα του κόσμου.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όμως, άλλα δείχνει. Η ύφεση στο α΄εξάμηνο ήταν 7,9% «σπάει κόκαλα», αφού μπορεί να συγκριθεί μόνο με εποχές «σκληρού» Μνημονίου ή πετρελαϊκών κρίσεων. Ωστόσο σημειώθηκε όταν είχε διαταχθεί το παγκόσμιο lock down, από Μάρτιο έως Μάιο, όταν η οικονομική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους μειώθηκε κατά 70%-99%!

Για να επιβεβαιωθούν πλέον οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν ύφεση άνω του 10%, θα πρέπει και στα επόμενα 2 τρίμηνα να υπάρξει ίδια ή χειρότερη ύφεση, κατά 12% κατά μέσο όρον. Τουλάχιστον για 1 τρίμηνο, θα πρέπει η ύφεση να ξεπεράσει και το -15,2% που κατέγραψε λόγω καραντίνας στο β΄τρίμηνο η ελληνική Οικονομία. «Αυτό μπορεί να συμβεί με πόλεμο ή με 2ο κύμα πανδημίας ή και με τα 2 αυτά μαζί» σχολιάζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑναβρασμός για τα εργασιακά στον τουρισμό
Επόμενο άρθροΤα μέτρα προστασίας σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών