Στη φάση της αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ έχει ήδη κλειδώσει η παράταση του lockdown. Η σταδιακή άρση των περιορισμών θα εξελιχθεί με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, με μέτρα, χωρίς ταξίδια και ρεβεγιόν.

Τα φώτα θα ανάψουν στις διάσημες κεντρικές λεωφόρους της Ευρώπης, ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας δεν θα επιτρέπουν γιορταστικές εξόδους και μεγάλες συναθροίσεις σε σπίτια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει σύνδεση με τους αγαπημένους μας μέσω του διαδικτύου ή πικ-νικ σε πάρκα και άλλους δημόσιους υπαίθριους χώρους, αν το κρύο δεν είναι τσουχτερό.

Τα πρώτα, διαφορετικά Covid Χριστούγεννα θα περάσει και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οι γιορτές θα μας βρουν στο σπίτι, σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς πολλές κοσμικότητες και χωρίς ταξίδια από νομό σε νομό για επίσκεψη σε χειμερινά θέρετρα.

«Τα φετινά Χριστούγεννα θα πρέπει να τα περάσουμε μόνο με τα άτομα που ζούμε μαζί στο ίδιο σπίτι» δήλωσε στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ρεβεγιόν μέσω skype αναμένεται να κάνουν και πολλοί φοιτητές στην πόλη που σπουδάζουν, μακριά από τις οικογένειές τους.

Παράταση του lockdown – Το σχέδιο για το «άνοιγμα» της οικονομίας

Δεδομένη θεωρείται η παράταση του lockdown τουλάχιστον για επιπλέον μία εβδομάδα. Ο σχεδιασμός στο εξής δεν θα αναφέρεται σε ημερομηνίες, αλλά σε ιατρικά δεδομένα. Το σίγουρο είναι ότι η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

«Σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης και δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούμε φυσικά τις αποστάσεις και θα υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό ατόμων στα εστιατόρια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το πώς θα περάσουμε τις φετινές γιορτές αποτυπώνει και η χαρακτηριστική φράση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Αύριο γιορτάζουν οι Κατερίνες, ο Ανδρέας αργότερα, όλα πρέπει να γίνουν τηλεφωνικά».

Το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος παραμένει ο μεγάλος πονοκέφαλος, καθώς μπαρ και κέντρα διασκέδασης αποδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Με τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο είναι τα εστιατόρια να ανοίξουν λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές, στις 21 Δεκεμβρίου, με συγκεκριμένο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι και μόνο με καθήμενους.

Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, καταστήματα παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων ειδών θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο με αυστηρούς κανόνες και ειδικό σχέδιο για τα πολυκαταστήματα, τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετούν και με click away.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Μαίρη Σκανδάλη, Μαρίνα Παπαδάκη, Ειρήνη Βασάλου, Λήδα Παπαδοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιγλωσσία της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής – Στο τραπέζι κυρώσεις (video)
Επόμενο άρθροΠοινή ισόβιας κάθειρξης στην 45χρονη για τη δολοφονία με ψαλίδι