Από το 2016 αθόρυβα οι Η.Π.Α έχουν μεθοδεύσει ορισμένες δραστηριότητες από την βάση του Ινστιρλίκ να μεταφερθούν αλλού. Η Κρήτη είναι το χέρι και το πόδι της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία, επεσήμανε ο Πρέσβης ε.τ Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Αλφόνσο Βιτάλη.

Τόνισε ότι οι Η.Π.Α ποτέ δεν θα ανακοινώσουν επίσημα ότι φεύγουν από το Ιντσιρλίκ. Μια υπερδύναμη, είπε, είναι υποχρεωμένη για λόγους ασφαλείας των συμφερόντων της να προετοιμάζει αθόρυβα εναλλακτικές λύσεις.

Σημείωσε πως είναι θετικό, με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια να έχουμε ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας. Όπως είπε Η.Π.Α και Ελλάδα έχουν βρει κοινό τόπο που αντανακλά τα κοινά συμφέροντα τους, ενώ σημείωσε πως όταν όλα ανατρέπονται στη περιοχή, ο αναθεωρητισμός είναι παρών και ισχυρός, υπάρχει παιχνίδι με τα σύνορα, η Ελλάδα έχει συμφέρον να οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες.

Ο κ. Μαλλιάς σημείωσε ακόμα πως στο κοινό ανακοινωθέν, αν και οι Η.Π.Α δεν έχουν υπογράψει την Συμφωνία για το νέο Δίκαιο της Θάλασσας, αφήνουν το αποτύπωμα τους με την αναφορά για την οριοθέτηση θαλασσιών ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για την πρόληψη της οστεοπόρωσης πραγματοποίησε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη
Επόμενο άρθροΑνεξέλεγκτη η κατάσταση με τα κατοικίδια