Μιλώντας στην Τήλο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «είμαστε περήφανοι διότι κάναμε πράξη την υπόσχεση μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», ενώ άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι «αυτοί που ζητούν να μας ξανακυβερνήσουν είναι οι ίδιοι που χρεοκόπησαν τη χώρα και την οδήγησαν στο ΔΝΤ, είναι οι ίδιοι που υλοποιούσαν τις περικοπές που ζητούσαν οι δανειστές, προχώρησαν σε απολύσεις, που οδήγησαν σε αφανισμό τη μεσαία τάξη με δυσβάσταχτη φορολογία και σε ανεργία ένα εκατομμύριο εργαζομένους.»

«Σήμερα αντιπαρατίθενται δύο σχέδια, το δικό μας που λέει ότι συνεχίζουμε «όλοι μαζί» στην έξοδο από την κρίση, να γευτούμε τους καρπούς από την ανάπτυξη, να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να επεκτείνουμε τα κοινωνικά δικαιώματα, και το άλλο σχέδιο που έχει τίτλο «ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει», το σχέδιο που λέει όποιος είναι πιο δυνατός, πιο ισχυρός, πιο πονηρός και οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, από την 1/1/2020 για νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από τη Χάλκη, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα.

Μιλώντας στους κατοίκους του νησιού -που τον υποδέχθηκαν στο λιμάνι, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιωτών έτσι ώστε να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Οι νησιώτες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δημιουργήσαμε συνθήκες ισότητας και γι’ αυτό θεσπίσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Οι κάτοικοι των νησιών θα πληρώνουν ίσο κόστος για ίση μετακίνηση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε και στις φοροελαφρύνσεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

«Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή μας»

Το βασικό διακύβευμα και το αντίστοιχο δίλημμα των εκλογών, έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας στο Καστράκι της Ρόδου σε εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού.

«Επιστροφή σε μνημόνια και ΔΝΤ, η πρόταση Μητσοτάκη»

Όπως τόνισε, υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι της ανάπτυξης με διάχυση των οφελών όλους, σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη και την εργασιακή ασφάλεια. Επιπλέον είναι και ένας δρόμος που ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα. Ο άλλος δρόμος -του Κυριάκου Μητσοτάκη– είναι ο δρόμος που ευνοεί τη διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα, που ευνοεί τις φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς, για εκείνους που αποφεύγουν τη φορολόγηση με τις offshore και με την άρνηση των ελέγχων. Έφερε ως παράδειγμα τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των φόρων των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και την αντίστοιχη μείωση στα μερίσματα. Υποστήριξε ότι αυτές οι εξαγγελίες μεταφράζονται σε 1,5 δισ. ευρώ, όσο όλο το πακέτο που παρουσίασε ο ίδιος στο Ζάππειο. Αυτό το κενό θα καλυφθεί από μειώσεις δαπανών, που μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Εάν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν στην δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση προ κρίσης και εντέλει θα κληθεί το ΔΝΤ ώστε να δικαιολογηθούν τα σκληρά μέτρα.

Καθώς η συνομιλία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων εξελίχθηκε σε αυθόρμητη λαϊκή συνέλευση, ένας πολίτης ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν πέρασε το μήνυμά του και υπήρξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «μετά από τρία δύσκολα χρόνια υπήρξε δυσαρέσκεια από πολίτες που κατάλαβαν μεν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ωστόσο ήθελαν το αποτέλεσμα της εξόδου από τα μνημόνια να έλθει πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο, και αυτή η δυσαρέσκεια εκφράστηκε στην κάλπη».

 

Συνέχισε λέγοντας ότι το δίλημμα των εθνικών εκλογών υπερβαίνει ακόμη και την καταμέτρηση των κομματικών δυνάμεων που έγινε στις ευρωεκλογές. «Ανεξάρτητα από το αν είναι αριστεροί ή δεξιοί, οι πολίτες στις 7 Ιουλίου θα κληθούν να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα της χώρας, η ψήφος δεν είναι μόνο ιδεολογική, αφορά το αύριο του τόπου και των παιδιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο διάλογος με τους πολίτες

Η συνομιλία ξεκίνησε με τις αναφορές των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου, του εκπροσώπου των ξεδοδοχουπαλλήλων, των ιδιοκτητών ταξί, των ξεναγών. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου σημείωσε την ικανοποίησή του για την υπογραφή τριών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που αφορούν τομείς του τουρισμού καθώς επίσης και για τα επιδόματα ανεργίας που καλύπτουν τους εποχικούς εργαζόμενους του τουρισμού. Οι εκπρόσωποι των κλάδων σημείωσαν την ικανοποίησή τους από τους ελέγχους που διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ζήτησαν μάλιστα να αυξηθούν γιατί μόνο έτσι περιορίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επ’ αυτού ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 150 ακόμη υπαλλήλων.

Τέλος το λόγο πήρε αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που, όπως ανέφερε, ήταν επιτηρήτρια για να δώσει το μοναδικό παιδί του Καστελόριζου ειαγωγικές εξετάσεις. Και πρόσθεσε: «Ρώτησα τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήλθε στο Καστελόριζο εάν εμείς οι αναπληρωτές θα προσληφθούμε με βάση το προσοντολόγιο και μου απάντησε ότι «θα γίνει γραπτός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ». Εσείς τι λέτε;». Ο κ. Τσίπρας απαντησε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων με το προσοντολόγιο και δεν θα αλλάξει. Η εκπαιδευτικός επέμεινε, «αν η επόμενη κυβέρνηση, αν είναι του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να το αλλάξει;». Για το θέμα αυτό, ο κ. Τσίπρας σήκωσε τα χέρια λέγοντας «γι’ αυτό δεν μπορώ να κάνω κάτι, βοηθήστε να μην αλλάξει».

ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Σχετική είδηση:Χάλκη-Αλ. Τσίπρας: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων (video)

Μοιράσου το άρθρο:



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο“Iσχυρές συμμαχίες απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα”-Μηνύματα απομόνωσης της Τουρκίας (video)
Επόμενο άρθροΤριήμερο Αγ. Πνεύματος: Μαζική η πρώτη καλοκαιρινή απόδραση (video)