Αμφίβολης είσπραξης θεωρούν, πλέον, τα δάνεια της Creta Farm οι πιστώτριες τράπεζές της, με τά την αλυσίδα των εξελίξεων που προκάλεσε η επιστολή του Κ. Δομαζάκη, ενός εκ των δύο βασικών της μετόχων και συνδιευθυνόντων –ως χθες- συμβούλων της εταιρείας.

 

Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές οι τράπεζες αποφάσισαν να μεταβιβάσουν δάνεια ύψους άνω των 110 εκατ. ευρώ από τα ενήμερα στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs), λόγω βάσιμων ενδείξεων αμφίβολης είσπραξης.

 

Σημειώνεται ότι η Creta έκλεισε τη χρήση 2018 με EBITDA 13,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα έξοδα απομειώσεων ύψους 35 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ομίλου τα EBITDA ανήλθαν στα 5,8 εκατ. ευρώ, λόγω απομείωσης goodwill (υπεραξία θυγατρικής). Αν συνυπολογιστούν και τα έκτακτα έξοδα τα EBITDA είναι ζημιογόνα.

 

Με σχέση καθαρού δανεισμού (109,5 εκατ. ευρώ) προς EBITDA που αγγίζει τις 19 φορές, τα δάνεια της εταιρείας είναι λογικό να θεωρούνται αμφίβολης είσπραξης. Το ερώτημα είναι γιατί δεν αναφέρεται στις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις αθέτηση χρηματοοικονομικών δεικτών δανειακών συμβάσεων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Δώρο-άδωρο» το σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις
Επόμενο άρθροΖητά συμφωνία win win για την Ανατολική Μεσόγειο