Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στην εκδήλωση του L.S.E. επεσήμανε ότι ήδη η Εθνική προετοιμάζεται ήδη γι’ αυτή τη σημαντική μετάβαση

 

 

Την ανάγκη μετασχηματισμού των τραπεζών προκειμένου αυτές να διασφαλίσουν το μέλλον τους επεσήμανε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης μιλώντας στην εκδήλωση του L.S.E.

 

Ο κ. Μιχαηλίδης απευθυνόμενος επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες του Λονδίνου έδωσε το στίγμα της ελληνικής οικονομίας, αναφερόμενος στις προδιαγραφές, αλλά και στην ανάγκη προσαρμογής αυτών σε διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, ενώ επεσήμανε ότι ήδη η Εθνική προετοιμάζεται ήδη γι’ αυτή τη σημαντική μετάβαση.

 

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι:

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν υπάρξει τόσο εκτεταμένες αλλαγές στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ούτε τέτοιο κύμα ανανέωσης και καινοτομίας. Ο μετασχηματισμός είναι απαραίτητος στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους και να οδεύσουν προς το μέλλον.

 

Κάποιες από τις προκλήσεις συνδέονται με την ελληνική πραγματικότητα, άλλες είναι παγκόσμιες και κοινές για όλες τις τράπεζες, όπως η μεταβολή των προσδοκιών των πελατών, οι νέες ανατρεπτικές τεχνολογίες, ο αυξημένος ανταγωνισμός, οι κανονιστικές απαιτήσεις, νέοι «παίκτες» με νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Τα κίνητρα του μετασχηματισμού έχουν υπαρξιακή διάσταση: οι τράπεζες πρέπει να μετασχηματιστούν για να διασφαλίσουν το μέλλον τους.

 

Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική Τράπεζα. Αυτό κάνουμε εμείς σήμερα. Επιδιώκουμε να ανανεώσουμε τον ιστορικό μας ρόλο, να ανοίξουμε τον δρόμο σε μια εποχή νέων τραπεζικών λύσεων και νέας τραπεζικής δεοντολογίας.

 

Θα ενισχύσουμε μελλοντικές δυνατότητες προκειμένου να γίνουμε και πάλι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα και μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις επίσης χρειάζονται μετασχηματισμό καθοδηγούμενο από ένα κοινό όραμα για το μελλοντικό μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε επίσης κοινές αξίες: διαφάνεια, εξωστρέφεια, λογοδοσία, προσήλωση σε πολιτικές, κατανόηση και διόρθωση των υφιστάμενων ελλείψεων της οικονομίας και προσαρμογή σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.

 

Όπως και στο μοντέλο μετασχηματισμού των τραπεζών, οι ελληνικές επιχειρήσεις οφείλουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αποδοτικές και ευέλικτες, να επικεντρωθούν σε θέματα διακυβέρνησης, νομικής και θεσμικής διαφάνειας, αποτελεσματικής εποπτείας και ελέγχου.

 

Υπάρχει επίσης ανάγκη να αναμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, να αναστραφεί η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου («brain drain») και να καλλιεργηθεί στους πολίτες το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ανταπόδοσης.

 

Η ΕΕ στο σύνολό της διέρχεται επίσης τη δική της διαδικασία μετασχηματισμού και αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η κρίση δημοσίου χρέους του 2010 δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εντατικότερη προσπάθεια μετασχηματισμού της ΕΕ από την έναρξη του εγχειρήματος «Ευρώ» πριν από 25 χρόνια.

 

Πρόσφατα, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ συνέβαλε στην ανανέωση της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και φαίνεται να έχει αυξήσει την ικανότητα και την προθυμία της ΕΕ να δράσει.

 

Σήμερα η ΕΕ εξετάζει και πάλι τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση και τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή. Με την επιτάχυνση του οικονομικού μετασχηματισμού η ΕΕ θα επιχειρήσει να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της σε έναν πολύ πιο ασταθή και ανταγωνιστικό κόσμο.

Αν παρατηρήσουμε τη συνολική εικόνα του μετασχηματισμού, θα διακρίνουμε επιπλέον θετικές εξελίξεις και στα τρία μέτωπα. Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει την εν εξελίξει διαδικασία μετασχηματισμού της ΕΕ.

 

H ευρωπαϊκή διαδικασία υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός νέου εθνικού αναπτυξιακού μοντέλου για την Ελλάδα εντός του θωρακισμένου και σταθερού περιβάλλοντος που διασφαλίζει η ΕΕ. Η αξιοποίηση αυτών των συμβατών επιπέδων ενισχύει την αναγνώριση κοινών αξιών και στόχων, κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚοινοτικές χρηματοδοτήσεις 22 δισ. την επόμενη επταετία
Επόμενο άρθροΟ δρόμος άνοιξε για τον «πρόσφυγα» Γκρουέφκσι