Σε μικρή αναθεώρηση των μακροοικονομικών δεικτών προς το καλύτερο προχωρά το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που αναμένεται αργότερα στη Βουλή.

 

Όπως προκύπτει από την περίληψη του Προσχεδίου, που επεξεργάστηκε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, για το 2018 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% αντί 2%, παρά το ότι οι επενδύσεις θα μείνουν σχεδόν αμετάβλητες (+ 0,8%), ενώ το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε την αύξηση τους κατά 11,1%! Παρά τη μεγάλη αναθεώρηση αυτών των προβλέψεων, το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι δεν επηρεάζεται το ΑΕΠ, που φαίνεται ότι θα στηριχθεί στη μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ιδιωτική κατανάλωση (1% αντί 0,5%), καθώς και στις εξαγωγές (+ 7,5% αντί + 5,6%).

 

Για το 2019, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% αντί 2,4%, παρά το ότι αναθεωρούνται και γι’ αυτήν τη χρονιά οι εκτιμήσεις για τις επενδύσεις (+ 11,9% αντί +12,1%), οι οποίες σύμφωνα με το ΕΛΣ, παραμένουν αισιόδοξες. «Το σενάριο χαρακτηρίζεται ως αισιόδοξο, ενώ εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το ύψος και την ταχύτητα της για την κατηγορία «εξοπλισμός», η οποία αφορά κατά βάση τις εισαγωγές πλοίων. Είναι πολύ πιθανό η διστακτικότητα που χαρακτήρισε τους Έλληνες εφοπλιστές το 2018 ως προς τη ναυπήγηση νέων πλοίων να συνεχιστεί και το 2019, ειδικά όσο παραμένει ανοικτό το σενάριο για εμπορικό πόλεμο» μετά από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΕΛΣ.

 

Σημειωτέον ότι το Προσχέδιο δεν ενσωματώνει βελτιωμένες προβλέψεις για την απασχόληση και την ανεργία.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε ξένο επενδυτή πουλήθηκε το 3,33% της MLS
Επόμενο άρθροΜειώνει 12% το ετήσιο guidance η Ryanair