Στις 29 Ιουλίου θα εκφωνηθεί η απόφαση επί της ενοχής και επί των ποινών των δύο πρώην ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

Μετά από 4 χρόνια και πάνω από εξήντα (60) συνεδριάσεις το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας δεν ανακοίνωσε σήμερα, ως αναμενόταν την απόφασή του. Ο λόγος η απουσία του συνηγόρου υπεράσπισης του Ε. Κορκονέα, του κ. Β. Ανδρούλα.

Για την ακρίβεια φήμες αναβολής κυκλοφορούσαν από το νωρίς το πρωί στο Εφετείο της Λαμίας και πάντως πριν ξεκινήσει η διάσκεψη των τεσσάρων ενόρκων και των τριών δικαστών. Σε εκείνη τη φάση οι πληροφορίες για αναβολή της εκφώνησης της απόφασης δεν εξηγούνταν. Αντιθέτως, διαψεύδονταν.

Όταν το Μικτό Ορκωτό ανέβηκε στην έδρα, εμφανίστηκε δικηγόρος από τη Λαμία, ο οποίος επικαλέστηκε επικοινωνία με την μητέρα του συνηγόρου υπεράσπισης του Κορκονέα και κατέθεσε έγγραφο από το νοσοκομείο της Λαμίας, στο οποίο, σύμφωνα με την πρόεδρο Εφετών αναφερόταν ότι ο κ. Ανδρούλας νοσηλεύεται από τις 18 Ιουνίου (χθες δηλαδή) στη Μονάδα Στεφανιαίων νοσημάτων με στηθάγχη. Μάλιστα, ο ίδιος δικηγόρος εκτίμησε ότι θα λάβει εξιτήριο σε έξι με επτά ημέρες.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος και κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασαν έντονα, επισημαίνοντας καταρχήν ότι δεν ενημερώθηκαν. Παραλλήλως, ανέφεραν ότι η όλη εξέλιξη δημιουργεί προβληματισμούς, καθώς από 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου η ποινή που προβλέπεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση είναι αυτή των ισοβίων ή εκείνη της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών, εάν το δικαστήριο κρίνει ότι το έγκλημα τελέστηκε κάτω από ειδικές περιστάσεις. Νομικοί κύκλοι επίσης τονίζουν ότι προβλέπεται διαφοροποίηση στην ποινή ανάμεσα στην ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Παρενθετικώς να σημειωθεί ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Εισαγγελέας της έδρας τον περασμένο Φεβρουάριο και η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση ήταν η μετατροπή της κατηγορίας για τον Κορκονέα σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ για τον Σαραλιώτη πρότεινε την απαλλαγή του.

Στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής ζήτησαν να εκφωνηθεί η απόφαση επί της ενοχής και επί των ποινών των κατηγορουμένων πριν την 1η Ιουλίου.

Η έδρα αποσύρθηκε για να εξετάσει το αίτημα για αναβολή, αφού προηγουμένως ο Εισαγγελέας είχε προτείνει τη διακοπή, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Σαραλιώτη είχε φροντίσει να δηλώσει κώλυμα στις 24 και 28 Ιουνίου.

Όταν το Δικαστήριο επέστρεψε η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι διακόπτει για 1η Ιουλίου. Σε αυτό το σημείο οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής αντέδρασαν εντόνως, μιλώντας για ακραίες, διαβλητές και προκλητικές μεθοδεύσεις. Κάλεσαν την έδρα να μην επιτρέψει οποιονδήποτε παρακολουθεί τη δίκη να φύγει από την αίθουσα με σκέψεις για μεθοδεύσεις και άλλες προεκτάσεις. Επανέλαβαν έτσι το αίτημα η απόφαση να ανακοινωθεί πριν την 1η Ιουλίου.

Η έδρα συσκέφθηκε και πάλι. Όταν επέστρεψε ανακοίνωσε την 29η Ιουλίου τελικά ως την ημερομηνία στην οποία θα ανακοινωθεί η απόφαση.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧανιά: Στο νοσοκομείο οδηγός μετά από τροχαίο
Επόμενο άρθροΧανιά: Υλικές ζημιές από σύγκρουση αυτοκινήτων