Τα υψηλά αποθέματα οίνου που υπάρχουν στα οινοποιεία – καθώς λόγω των συνεπειών του Covid19η εστίαση δεν δούλεψε και ο τουρισμός ήταν σε πτώση με αποτέλεσμα η κατανάλωση να σημειώσει μείωση της τάξης του 50-60% – πιέζουν ολοένα και περισσότερο προς τα κάτω τις τιμές στα οινοσταφυλα όλων των ποικιλιών στο φετινό τρύγο.

Ειδικότερα στο “Σαββατιανό” την ποικιλία αμπέλου απ’ την οποία παράγεται η Ρετσίνα αφού είναι προϊόν “Ονομασίας Κατά Παράδοση” οι τιμές στην Στερεά Ελλάδα και Εύβοια κυμαίνονται φέτος σε 0.20-0.22 ευρώ ανά κιλό σταφυλιών (είκοσι με είκοσι δύο λεπτά του ευρώ ανά κιλό).

Εξαίρεση αποτελεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοκτημονων Χαλκίδας, με έδρα στο ιστορικό Ληλάντιο Πεδίο, που πληρώνει τους αμπελουργούς για το “Σαββατιανό” 0.27 ευρώ/κιλό.
“Στόχος μας είναι η στήριξη των παραγωγών μας αυτές τις δύσκολες για όλους μας στιγμές. Η τιμή των 0.27 ευρώ/κιλό που πληρώνει φέτος ο ΑΣΑΧ είναι η υψηλότερη πανελλαδικά. Θέλουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε την αμπελοκαλλιέργεια στο Ληλάντιο Πεδιο αλλά με συντονισμένες δράσεις να συμβάλλουμε στην αναβίωσή της στην περιοχή”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΑΣΑΧ Παναγιώτης Μπάος.

asax4

Λάθη κατά το παρελθόν οδήγησαν σε απόγνωση τους παραγωγούς με συνέπεια την εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιεργειας στο Ληλάντιο Πεδίο, με αποτέλεσμα η παραγωγή από 15.000 τόνους την δεκαετία του ’80 να μειωθεί σε 600 τόνους σήμερα.
«Εμείς, από το 2016 έως σήμερα κάθε χρόνο δίνουμε την υψηλότερη τιμή πανελλαδικα (0.30 τα έτη 2016,2017,2018, 0.25 το 2019 και 0.27 φέτος το 2020», λέει ο κ.Μπάος.

Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός της Χαλκίδας είναι ο 3ος σε μέγεθος πανελλαδικά με δυνατότητα αποθήκευσης 6.000 τόνων γλεύκους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – “Μεσογειακός κυκλώνας χτυπάει την Ελλάδα…!” (video)
Επόμενο άρθρο«Δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες Μόριες»