Η Google ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει μια εξωτερική διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για να της παρέχει καθοδήγηση σχετικά με ηθικά ζητήματα που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης, του αυτοματισμού και των σχετικών τεχνολογιών.

Η επιτροπή, που θα “εξετάσει μερικές από τις πιο περίπλοκες προκλήσεις της Google”, αποτελείται από οκτώ άτομα εκτός της εταιρείας και περιλαμβάνει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ και έναν αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bath. Η δημιουργία του ανακοινώθηκε στο συνέδριο EmTech Digital που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ.

 

Η πρώτη συνεδρίαση του συμβούλιου (Advanced Technology External Advisory Council-ATEAC) θα λάβει χώρα τον Απρίλιο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συναντήσεις του μέσα στο 2019. Το συμβούλιο αναμένεται να παρουσιάσει μια πρώτη έκθεση με συστάσεις έως το τέλος του έτους.

 

Αξιζει να σημειωθεί ότι η Google έχει υποστεί έντονη κριτική – εσωτερικά και εξωτερικά – για το πώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Τον Ιούνιο του 2018 η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα ανανεώσει σύμβαση που είχε με το Πεντάγωνο για την ανάπτυξη τεχνολογίας AI ελέγχου στρατιωτικών drones. Το Project Maven, όπως ήταν γνωστό, δεν ήταν δημοφιλές μεταξύ του προσωπικού της Google, ενώ προκάλεσε ακόμα και κάποιες παραιτήσεις.

 

Ακολούθως, η Google δημοσιοποίησε ένα κείμενο ηθικών αρχών και δήλωσε ότι δεσμεύεται να τις ακολουθήσει, όπως να είναι «ωφέλιμη για την κοινωνία» και να μην αναπτύξει «έξυπνα» όπλα, ενώ τώρα προχωρά ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής ηθικής.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο πρόγραμμα του 2ου Συνεδρίου
Επόμενο άρθροΕΣΑΚΕ: Επανεκλογή Γαλατσόπουλου στην προεδρία