Τι αλλάζει στις διεκδικήσεις με απόφαση του ΣτΕ

 

Νέο τοπίο στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά παράνομων μειώσεων δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκαν μεν οι αξιώσεις συνταξιούχων για επιστροφές από το 2013 και μετά, πλην όμως αυτό δεν δεσμεύει τα δικαστήρια στο να κρίνουν διαφορετικά, δηλ. να δικαιώσουν συνταξιούχους που ζητούν πίσω τις παράνομες περικοπές και πριν το 2015 που τις έκρινε αντισυνταγματικές το ΣτΕ.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μένουν ενεργές και κλειδωμένες, όλες οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά παράνομων μειώσεων από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, καθώς σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται εκατοντάδες πρωτόδικες αποφάσεις και κυρίως όσες από αυτές έχουν κριθεί τελεσίδικα στο Εφετείο.

 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτό που απέρριψε το ΣτΕ ήταν η αίτηση Σωματείου Συνταξιούχων, να πάρουν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 για το διάστημα από 1/1/2013 και μετά τα οποία δεν καταβάλλει η κυβέρνηση. Το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν τα δικαιούνται με την αιτιολογία ότι δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν κάνει αγωγή πριν βγουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες οι μειώσεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

 

Είπε δηλ. το ΣτΕ ότι από τη στιγμή που οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν ήταν μέσα σε αυτούς που έκαναν προσφυγές πριν από το 2015, τότε δεν μπορούν να ζητήσουν αναδρομική εφαρμογή της απόφασης για αναδρομικά πριν από τον Ιούνιο του 2015.

 

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, τη διαδικασία συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις αποφάσεις του ΣτΕ έχουν δικαίωμα να κινήσουν μόνο τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπήρξαν διάδικοι στις δίκες αυτές.

 

Η απόφαση αυτή δεν ακυρώνει τις διεκδικήσεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων για αναδρομικά μετά το 2015. Αντίθετα διατηρείται και ενισχύεται η αξίωσή τους για επιστροφές παράνομων μειώσεων διότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις 12% στις κύριες και τα ποσά πάνω από τα 1.300 ευρώ και 10%- 20% στις επικουρικές για ποσό άνω των 200 ευρώ με τον νόμο 4051, και τις περικοπές 5%,10%, 15% και 20% σε κύριες και επικουρικές με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ με τον νόμο 4093.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΡυθµίσεις για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο
Επόμενο άρθροΤαχυδρομήθηκαν τα πρώτα «ραβασάκια» της Εφορίας