Σύμφωνα με το CDC δεν χρειάζεται να μπαίνουν πλέον σε καραντίνα όσοι εμβολιασμένοι έρχονται σε επαφή με κρούσμα.

Νέες οδηγίες στους εμβολιασμένους για τον κορΟνοϊό έδωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Πλέον οι Αμερικανοί δεν είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα εάν έρθουν σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Επιπλέον, δεν συνισταται πλέον σε άτομα με γνωστή έκθεση στον ιό να απομονώνονται εάν έχουν κάνει όλες τις προβλεπόμενες δόσεις του εμβολίου. Αντίθετα, επιμένουν στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους και προτείνουν οι πολίτες να κάνουν τεστ μετά από πέντε ημέρες.

Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι το 95% των Αμερικανών 16 ετών και άνω έχουν αποκτήσει κάποιο επίπεδο ανοσίας, είτε από εμβολιασμό είτε από μόλυνση, δήλωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας.

«Είμαστε σε πιο ισχυρή θέση σήμερα ως έθνος, με περισσότερα εργαλεία—όπως εμβολιασμό, ενισχυτικά και θεραπείες—για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις κοινότητές μας από σοβαρές ασθένειες από την COVID-19», δήλωσε η Δρ Γκρέτα Μασέτι σε ανακοίνωση των CDC.

«Έχουμε επίσης καλύτερη κατανόηση του τρόπου προστασίας των ανθρώπων από την έκθεση στον ιό, όπως η χρήση μάσκες υψηλής ποιότητας, τα τεστ και ο βελτιωμένος αερισμός. Αυτή η καθοδήγηση αναγνωρίζει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά μας βοηθά επίσης να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η COVID-19 δεν διαταράσσει πλέον σοβαρά την καθημερινότητά μας».

Οι συστάσεις του CDC ισχύουν για όλους στις ΗΠΑ, αλλά οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα σχολεία, τα οποία ξαναρχίζουν τα μαθήματα αυτόν τον μήνα σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το AP news.

Στην ανακοίνωσή του ο οργανισμός επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή εξορθολογίζει τις μέχρι τώρα οδηγίες για την COVID-19, καθώς ως σήμερα, ένα άτομο που διαπιστώνει ότι εκτέθηκε στον ιό έμπαινε σε σε καραντίνα για τουλάχιστον πέντε ημέρες εάν δεν είχε λάβει τις επικαιροποιημένες δόσεις εμβολίων -ήτοι τουλάχιστον δύο αναμνηστικές δόσεις για άτομα άνω των 50 ετών και τουλάχιστον μία αναμνηστική για νεότερους ενήλικες.

Αυτή είναι η πρώτη σημαντική αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές για την Covid που έγινε από τον κορυφαίο φορέα της χώρας για την πανδημία από τότε που ήρε τις οδηγίες για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προηγούμενο άρθροΕΛΣΤΑΤ: Υψηλά παραμένει το κόστος παραγωγής
Επόμενο άρθροΒόλος: «Την χτυπούσε στην αυλή – Γείτονες κάλεσαν την αστυνομία» – Τι λέει η δικηγόρος της 26χρονης