Από την Επιτροπή Αγώνα πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Καταθέσαμε καταγγελία σχετικά με το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο στην Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε και λάβαμε το μήνυμα ότι η αναφορά μας έχει καταχωρηθεί. Έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες των κρατών-μελών της Ε.Ε, ώστε να ενημερωθούν όλα τα κράτη. Περιμένουμε το πόρισμα το οποίο θα μας ανοίξει την πόρτα για την προσφυγή μας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ε.Ε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πατώντας τον σύνδεσμο https://bit.ly/3zgHoS8 και κάνοντας εγγραφή (register) μπορεί κάθε πολίτης, σύλλογος, συλλογικότητα, φορέας να στηρίξει την αναφορά αυτή με αριθμό 0154/2021 (μετά γράφεις “waste incideration” και “Greece”), ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη.

Η περίληψη του κειμένου που στείλαμε, όπως ανέβηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών είναι η εξής: (απόδοση στα Ελληνικά:

Ο αναφέρων διαμαρτύρεται για την ανησυχητική περιβαλλοντική κατάσταση στον Βόλο, η οποία προκαλείται από το εργοστάσιο τσιμέντου, που ανήκει στην LafargeHolcim. Διατυπώνει αντιρρήσεις για την πρακτική αποτέφρωσης αποβλήτων που η εταιρεία χρησιμοποιεί τα τελευταία 3 χρόνια για τον δικό της ενεργειακό εφοδιασμό, με αποτέλεσμα την έκλυση διοξινών και φουρανίων. Αναφέρει ότι το εργοστάσιο απέχει μόλις 150 μέτρα από τα ανατολικά προάστια του Βόλου και δεν βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή και ότι έχει άδεια να καίει έως και 200.000 τόνους RDF, δηλ. απόβλητα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, καθώς και 60.000 τόνους λυματολάσπης. Σύμφωνα με έκθεση της ερευνητικής ομάδας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει αναφερθεί η ποιότητα του αέρα και ένα υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικών ρύπων PM2.5 στο Βόλο. Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών, που ήταν η

περίοδος παρακολούθησης, τα ποσοστά PM2,5 υπερέβησαν τα επίπεδα του ΠΟΥ κατά 200% και υπερέβησαν τα επίπεδα που καθορίστηκαν στο Ελληνικό νόμο κατά 20,12%. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε σημαντική αύξηση σε περιπτώσεις ορισμένων τύπων όγκων και εγκεφαλικών επεισοδίων στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, σε σύγκριση με τον ελληνικό μέσο όρο. Ο αναφέρων εκφράζει επίσης ανησυχία σχετικά με την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης που θα παράγει τη δική της συσκευασία SRF από τοπικά απόβλητα. Τονίζει ότι αυτή η κατάσταση ισοδυναμεί με παραβίαση του άρθρου 46 (Έλεγχος των εκπομπών) της οδηγίας 2010/75 / ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τις βιομηχανικές εκπομπές (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) · Επίσης, παραπονιέται για κακό υπολογισμό της ποσότητας εκπομπών ανά γραμμή παραγωγής τσιμέντου. Επιπλέον, διαμαρτύρεται για την έλλειψη ελέγχου σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου, η οποία θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από μια τοπική επιτροπή φορέων που δεν έχει καν συσταθεί.

Προηγούμενο άρθροΈτοιμος για την πρόκληση ο Τσιτσιπάς
Επόμενο άρθροΟδηγός χωρίς δίπλωμα τραυμάτισε 5χρονο παιδάκι και το εγκατέλειψε