Ανησυχία στην “κανονικότητα” του κόσμου των social media προκάλεσε η “πτώση” του Instagram σε όλο τον κόσμο το πρωί της Τετάρτης, λίγες μόνο ημέρες μετά την αποχώρηση των συνιδρυτών του και την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο επικεφαλής.

 

Το δημοφιλές site και η εφαρμογή του στα κινητά είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας για μικρό χρονικό διάστημα, με τους χρήστες να λαμβάνουν ένα μήνυμα ότι “η σελίδα δεν μπορεί να φορτώσει. Ένα άμεσο αποτέλεσμα ήταν το hashtag #instagramdown να γίνει μέσα σε ελάχιστο χρόνο ένα από τα πιο δημοφιλή του Twitter.

 

Περισσότερο φαίνεται να επηρεάστηκαν η βόρεια Ευρώπη, η δυτική ακτή των ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία και η Σιγκαπούρη- ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και σε πολλές άλλες χώρες.

 

Αυτό που προξένησε εντύπωση είναι πως το «μπλακάουτ» έγινε λίγες μέρες μόνο αφότου αποχώρησαν οι συνιδρυτές του, Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ “για να εξερευνήσουν την περιέργεια και τη δημιουργικότητά τους ξανά”, όπως ανέφεραν. Με τα ηνία να αναλαμβάνει ο Άνταμ Μοζέρι, είχαν φουντώσει οι φήμες ότι το διαζύγιο οφείλεται σε διαφωνίες των “ιδρυτών” με την Facebook – που το είχε αγοράσειτο 2012 έναντι ενός δισ. δολαρίων σε ρευστό και μετοχές- όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του site.

 

Κι όλα αυτά ενώ η Facebook δεν έχει ακόμα συνέλθει από την αποκάλυψη του hacking που δέχτηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και άφησε εκτεθειμένους 50 εκατ. χρήστες. Από την ενέργεια αυτή πιθανότατα να επηρεάστηκαν και όσοι χρήστες του Instagram είχαν χρησιμοποιήσει τη σύνδεσή τους στο Facebook για να δημιουργήσουν το λογαριασμό Instagram τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent μερικοί από τους λογαριασμούς βρέθηκαν να εμπορεύονται στο dark web για λίγα μόνο δολάρια.

 

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Instagram δεν σχετίζεται με τίποτα από τα παραπάνω κι οφείλεται απλώς σ’ ένα τεχνικό σφάλμα. Είναι άλλωστε φυσιολογικό να αντιμετωπίζει ανά διαστήματα βλάβες, από τη στιγμή που το χρησιμοποιούν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κάθε μήνα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι ΗΠΑ τερματίζουν τη Συνθήκη Φιλίας του 1955 με το Ιράν
Επόμενο άρθροΚατατέθηκε η τροπολογία για τα ηλεκτρικά ταξί