Αυξημένα παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να καταγράφουν τα περισσότερα. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για τη νέα άνοδο των κρουσμάτων και δίνουν έμφαση στη σωστή χρήση μάσκας.

Τριάντα δύο νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη. Από αυτά τα 14 είναι εισαγόμενα (9 στις πύλες εισόδου και 5 προσήλθαν αυτοβούλως). Τα υπόλοιπα 18 εγχώρια εντοπίζονται: 8 σε Θεσσαλονίκη, 6 Αττική και από 1 σε Ξάνθη, Ηράκλειο, Εύβοια και Μαγνησία.

Η Ελλάδα μετρά πλέον συνολικά 4.077 κρούσματα και 200 θύματα, μετά τον θάνατο άλλων τριών ασθενών.

Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν ανησυχία για τη μεγάλη διασπορά κρουσμάτων που καταγράφηκε στην Αττική, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις επόμενες ημέρες για την πορεία της Covid-19 στη χώρα μας.

Η εικόνα στην Αττική, όπου την Τρίτη καταγράφηκαν διάσπαρτα σε πολλές περιοχές σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα, είναι ενδεικτική μίας κατάστασης που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «κορυφή του παγόβουνου».

«Τα 17 κρούσματα είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός, είναι βέβαιο ότι είναι κορυφή του παγόβουνου» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Συστάσεις για τη σωστή χρήση μάσκας

Το καλοκαίρι μπορεί ο ιός να μη μένει για πολλή ώρα πάνω στις επιφάνειες, εξακολουθεί να μεταδίδεται όμως με την αναπνοή και για αυτό δίνεται έμφαση στη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισημαίνει τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν φοράμε μάσκα:

-Δεν χρησιμοποιούμε σκισμένες μάσκες
-Δεν πιάνουμε τη μάσκα όταν τη φοράμε
-Δεν κατεβάζουμε τη μάσκα στο πηγούνι
-Δεν φοράμε τη μάσκα κάτω από τη μύτη
-Δεν χρησιμοποιούμε ξανά τις μάσκες μίας χρήσης

Στο ίδιο πνεύμα και η ανάρτηση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος επισημαίνει τη λάθος εικόνα με τη μάσκα να καλύπτει το πηγούνι αντί για τη μύτη και στο στόμα.

«Η περιοχή κάτω από το πηγούνι και ο λαιμός μας εκτίθενται και αυτά σε ιούς. Τους ίδιους ιούς από τους οποίους προσπαθούμε να προστατευθούμε φορώντας τη μάσκα προστασίας του προσώπου. Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, που απαιτεί να αφαιρέσουμε τη μάσκα από τη θέση που πρέπει να τη φοράμε, είναι προτιμότερο να την αφαιρέσουμε πλήρως» τονίζει ο κ. Μόσιαλος.

Μέσα στον Ιούλιο έχουν καταγραφεί σχεδόν 650 κρούσματα. Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑπονομή με θρίαμβο για την Λίβερπουλ, 5-3 την Τσέλσι
Επόμενο άρθροΝέο Κ.Ο.Κ. προωθεί το υπουργείο Μεταφορών – Ποιες είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις