Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές της Σκωτίας εξαιτίας του πρώτου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στη χώρα, μετά από δέκα χρόνια.

 

Το κρούσμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, γνωστής και ως νόσου των τρελών αγελάδων, εντοπίστηκε σε φάρμα στο Άμπερντινσαϊρ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σκωτίας σήμερα. Οι αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές ότι έχουν εμποδίσει την εξάπλωση της νόσου στην τροφική αλυσίδα.

 

Το αγρόκτημα, που δεν κατονομάζεται, τέθηκε αμέσως σε καραντίνα για λόγους πρόληψης, ενώ περαιτέρω έρευνες γίνονται για να εντοπιστεί η προέλευση της νόσου. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός  Γεωργίας της Σκωτίας Φέργκους Γιούινγκ, έχει επιβληθεί απαγόρευση διακίνησης προϊόντων της συγκεκριμένης φάρμας.

 

“Έθεσα σε λειτουργία το σχέδιο αντίδρασης της σκοτσέζικης κυβέρνησης για την προστασία της πολύτιμης γεωργικής μας βιομηχανίας, στο οποίο περιελήφθη μια απαγόρευση των μετακινήσεων για λόγους πρόληψης στο αγρόκτημα στο οποίο εντοπίστηκε το κρούσμα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

 

Η επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Sheila Voas, κάλεσε τους κτηνοτρόφους που έχουν λόγους ανησυχίας για τα ζώα τους να ζητήσουν άμεσα κτηνιατρική βοήθεια. “Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε από πού προήλθε η νόσος σε αυτή την περίπτωση, το γεγονός ότι εντοπίσαμε άμεσα το κρούσμα, αποδεικνύει ότι το σύστημα εποπτείας που έχουμε, λειτουργεί σωστά”, πρόσθεσε.

 

Ο διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων της Σκωτίας, Ian McWatt, επισήμανε ότι “υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες προκειμένου να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από τον κίνδυνο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, στις οποίες περιλαμβάνονται έλεγχοι των ζωωτροφών και απομάκρυνση των τμημάτων των βοοειδών που είναι πιθανότερο να φέρουν την νόσο”.

 

Σημειώνεται ότι η νόσος των αγελάδων αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1986 και κορυφώθηκε το 1993 με σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα, ου οδήγησαν στην θανάτωση περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων βοοειδών, ώστε να σταματήσει η διάδοση της μόλυνσης.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ παραίτηση Κοτζιά στα Κυπριακά ΜΜΕ
Επόμενο άρθροRyanair: Νέo δρομολόγιο Κεφαλονιά – Βερολίνο το 2019