Άνοιγμα της αγοράς τιτλοποιήσεων με εγγύηση κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη βλέπει η DBRS σε έκθεσή της. Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος κυριαρχείται από την Ιταλία, αλλά αναμένεται να ανοίξει και σε άλλες χώρες της ΕΕ περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ισπανίας και δυνητικά της Κύπρου.

 

Ήδη συναλλαγές τιτλοποίησης έχουν πραγματοποιήσει, πέραν της Ιταλίας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

 

Ελλάδα και Ισπανία μελετούν τις κινήσεις τους. Σημειώνει μάλιστα όταν ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα θα υπάρξουν από τις δυο χώρες και επιπλέον συναλλαγές κάτι που θα επιτρέψει τη διεύρυνση της συγκεκριμένης αγοράς. Ίσως μάλιστα διευκολύνει την εγκαθίδρυση μιας βελτιωμένης δευτερογενούς αγοράς.

 

Ο οίκος θυμίζει ότι υπήρξε μια πρώτη κίνηση από την Attica Bank το 2017. Κατά την DBRS η επιτυχημένη επιστροφή της χώρας και των τραπεζών στις αγορές σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη (υπολογίζεται άνοδο του ΑΕΠ 2% το 2018 και 2,4% το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ) δημιουργεί αυξημένη όρεξη από την πλευρά των επενδυτών για ελληνικά asset. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πρώτη τιτλοποίηση το 2019.

 

Επιπρόσθετα, ο οίκος αναφέρεται στους σχεδιασμούς για τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με κρατική εγγύηση (σχέδιο ΤΧΣ) για το οποίο εκτιμά ότι είναι απίθανο να προχωρήσει πριν το τέλος του 2019. Αν ωστόσο προχωρήσει πιθανότατα θα διευκολύνει την μείωση των NPLs, καταλήγει.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο χαρτοφυλάκιο της SingularLogic οι λύσεις Check Point Software
Επόμενο άρθροΗ κυβέρνηση μπορεί να ακυρώσει τη μείωση του αφορολογήτου