Τις διαδικασίες παραχώρησης του θαλάσσιου οικοπέδου Νότια της Κρήτης, πέραν των μπλοκ που έχουν ήδη εκχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση Δυτικά και Νοτιοδυτικά του νησιού στην κοινοπραξία Τotal-ExxonMobil-ΕΛΠΕ, επιταχύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πράσινο φως για νέες παραχωρήσεις έδωσε πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, εγκρίνοντας την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η κίνηση της Αθήνας μπαίνει σφήνα στο τουρκολιβυκο μνημόνιο, μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.

Το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αφορά σε συνολική έκταση 33,933 Km2 και η έγκριση της μελέτης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, η παραχώρηση όταν και εφόσον υπάρξει σχετική κυβερνητική απόφαση.

Με βάση τη ΣΜΠΕ που αναρτήθηκε χθες στην Διαύγεια, το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρεις κύριες φάσεις:

-Έρευνα: κατά το στάδιο αυτό ερευνώνται οι ελπιδοφόρες περιοχές, με σεισμικές έρευνες, προκειμένου να εντοπιστούν στόχοι, δηλαδή κατάλληλες τεκτονικές ή και στρωματογραφικές δομές στο υπέδαφος, που μπορεί να έχουν λειτουργήσει ως παγίδες υγρών και αερίων υδρογονανθράκων. Στους στόχους περιλαμβάνονται μια ή περισσότερες ερευνητικές γεωτρήσεις. Σε περίπτωση ανεύρεσης υδρογονανθράκων, με βάση τα δεδομένα της διάτρησης και των δοκιμών παραγωγής προσδιορίζονται οι παραγωγικές ζώνες (ταμιευτήρες) και τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα κάθε πεδίου. Σε περίπτωση μη εντοπισμού εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων δεν υλοποιείται η επόμενη φάση της ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα στo newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες – Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι απάντησε ο Βαρουφάκης στα μέλη που παραιτήθηκαν – Η καταγγελία για την Δανάη και την τουαλέτα που έψαχνε

Xρήστος Μάστορας: «Βαρεθήκαμε τον δεξιό συντηρητισμό και το αριστερό political correctness»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜποϋκοτάζ των τουρκικών προϊόντων προτείνει ο Βασ. Κορκίδης (audio)
Επόμενο άρθροΤρία νέα κρούσματα κορονοϊού στη Λάρισα – Ανησυχία και ιχνηλάτιση στη Σαμαρίνα