Με αυστηρούς κανόνες και νέα υγειονομικά πρωτόκολλα ανοίγουν σταδιακά τις πόρτες τους, έπειτα από δέκα εβδομάδες, τα ξενοδοχεία. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες σε όλα τα τουριστικά καταλύματα της χώρας για την υποδοχή των επισκεπτών. Από την Τρίτη, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος θέτει σε λειτουργία ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα εξειδίκευσης του υγειονομικού πρωτοκόλλου που πρέπει να εφαρμόσει κάθε ξενοδοχείο.


Αθήνα: Μετά από 10 εβδομάδες λουκέτου, προσβλέπουν στους πρώτους επισκέπτες

Την 1η Ιουνίου τα περισσότερα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας στην Αθήνα παρέμειναν κλειστά. Μέρα με τη μέρα η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει, αφού στις 15 του μηνός ξεκινούν οι διεθνείς πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Η εικόνα είναι πολύ χαλαρή. Έχουμε προς το παρόν κρατήσεις μόνο από επαρχία, αναμένουμε να ανοίξει ο τουρισμός και ελπίζουμε για το καλύτερο» δήλωσε η Ειρήνη Μπενέτου, ξενοδόχος.

«Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σύνορα συντεταγμένα» τόνισε ο Σπύρος Διβάνης, διευθύνων σύμβουλος ομίλου ξενοδοχείων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Στην Αθήνα τα ξενοδοχεία ανοίγουν σταδιακά. Εντατικές είναι οι εργασίες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόσουν, με στόχο την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων.

«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για την προφύλαξη πελατών και συνεργατών στο ξενοδοχείο» είπε ο Βαγγέλης Κωστάκος, ρεσεψιονίστ.

Κλειστά περίπου τα μισά ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη

Με το 40% των κλινών της συμπρωτεύουσας έγινε η επανεκκίνηση της σεζόν για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τοπικούς φορείς, μέχρι τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να έχουν ανοίξει όλα.

Ημερομηνία ορόσημο για τα εποχιακά ξενοδοχεία και resorts στους παραθαλάσσιους και νησιωτικούς προορισμούς, η 1η Ιουλίου, οπότε και απελευθερώνονται οι πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Ανοίγουν σταδιακά τα καταλύματα στο Πήλιο

Το 30-40% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων άνοιξαν στη Μαγνησία.

«Θεωρητικά ξεκινάμε στις 15 Ιουνίου, αν όμως δεν ξεκινήσουν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο στη Νέα Αγχίαλο, πώς θα ανοίξουμε;» διερωτήθηκε η Θέκλα Καμμένου, τουριστική πράκτορας και ιδιοκτήτρια καταλύματος.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Θεόδωρος Ευθυμίου, υπεύθυνος πωλήσεων σε ξενοδοχείο: «Υπάρχει αισιοδοξία για τη σεζόν, δεν έχει χαθεί αφού αρχίσανε τα τηλέφωνα να χτυπάνε σήμερα κιόλας».

ΥΠΑ: Σε 2 φάσεις οι πτήσεις για τον Ιούνιο

Με αυστηρό πλαίσιο – όπως επισημαίνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) – θα εκτελούνται οι πτήσεις έως τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου, με:

  • τεστ σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού
  • αυτοπεριορισμό 7 ημερών σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος
  • υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος

Η διαδικασία χαλαρώνει από τις 15 Ιουνίου με:

  • υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα μόνο για επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19
  • δειγματοληπτικά τεστ στις υπόλοιπες πτήσεις

Βαρύς ο πέλεκυς για όσους παραβούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως και 90 ημέρες θα επιβληθούν στους παραβάτες.

EUROKINISSI

Η Σαντορίνη περιμένει τους πρώτους τουρίστες

Έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες είναι και η Σαντορίνη ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο. Τα προηγούμενα χρόνια την επισκέπτονταν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ εφέτος εκτιμάται πως οι αφίξεις δεν θα ξεπεράσουν τις 500.000.

Από Δανία, Αυστρία και διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα προέρχονται οι πρώτοι επισκέπτες του νησιού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Ανδρέα Πατινιώτη.

Στο 30-40% αναμένεται να κυμανθεί η πληρότητα των ξενοδοχείων για τον Ιούλιο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος.

Οι επισκέπτες στο νησί υπολογίζεται ότι θα αναλογούν στο 1/6 των τουριστών προηγούμενων ετών. Αναμένονται 500 χιλιάδες αφίξεις φέτος, από 3 εκατομμύρια τα προηγούμενα έτη. Τη δραματική μείωση επισημαίνει και ο Νίκος Νομικός, πρόεδρος Εμπόρων – Επαγγελματιών Σαντορίνης.

Την πρωτόγνωρη εικόνα στο νησί περιγράφουν η Μάντυ Γκλάβα, ιδιοκτήτρια καφετέριας στα Φηρά και ο Αντώνης Καραμολέγκος, πρώην πρόεδρος Πύργου.

ΞΕΕ: Από τις 2 Ιουνίου ειδική πλατφόρμα εξειδίκευσης του υγειονομικού πρωτοκόλλου 

Για τη διευκόλυνση των μελών του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) θέτει από την Τρίτη σε εφαρμογή την ειδική πλατφόρμα που φιλοξενείται στον ιστότοπό του.

Μέσω της πλατφόρμας, κάθε ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει, θα λαμβάνει το διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές του και στις υπηρεσίες που παρέχει.

Επιπλέον, τα μέλη του ΞΕΕ, θα έχουν άμεση αυτοματοποιημένη πρόσβαση σε κάθε τυχόν επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στην πλατφόρμα θα αναρτηθεί εκπαιδευτικό υλικό για το προσωπικό που θα παραχθεί με ευθύνη του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Υπουργείο Τουρισμού.

«Η ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από κάθε ξενοδοχείο που θα υποδεχθεί επισκέπτες, είναι απόλυτη δέσμευση της επιχειρηματικής ηθικής που υπηρετούμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός.

«Η προσπάθειά μας θα είναι δύσκολη και επίπονη. Θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ό,τι σώζεται από τη φετινή σεζόν και να κρατήσουμε όρθια τα ελληνικά ξενοδοχεία που έχουν αποδεδειγμένα μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία και στην κοινωνία. Οι αβεβαιότητες όμως είναι μεγάλες, από τις πτήσεις και τη ζήτηση ως τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και τα ξενοδοχεία προσβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν, υπό το φως και των νέων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που δημιουργεί για τη χώρα μας το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε» σημείωσε ο κ. Βασιλικός.

Πηγές: ΕΡΤ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Μαρία Σταθοπούλου, Ελένη Ραφτοπούλου, Ρένα Πανταζόγλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτην εντατική 27χρονη μετά τον τοκετό
Επόμενο άρθρο«Ερωτεύτηκα τον Διονύση Πρώιο πριν καν τον φιλήσω»