Αποδείξεις από την Άγκυρα επί του πεδίου αναμένει η Αθήνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μετά το ραντεβού της 14/6 των δύο ηγετών μπορούν να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης. Η θετική διάθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται ως το πρώτο βήμα για μια σταδιακή αποκλιμάκωση, την ώρα που η Αθήνα προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές αλλά και σε διαπιστευτήρια της καλής θέλησης της Άγκυρας.

Η εκπομπή στο ίδιο μήκος κύματος που διαπιστώθηκε στο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετεί σε νέα αφετηρία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Αθήνα όμως να δείχνει τα εμπόδια έως τον τερματισμό της εξομάλυνσης.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: «Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε: «Με τον κ. Μητσοτάκη είχαμε μια καλή συνάντηση. Του πρότεινα και στο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές όταν προκύπτουν ζητήματα να μην εμπλέκουμε τρίτα πρόσωπα ή τρίτες χώρες».

Η σύγκλιση για το θερινό μορατόριουμ πλαισιώθηκε από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο για την συνεργασία στο μεταναστευτικό και την παρότρυνση για συνέχεια στα τουρκικά διαπιστευτήρια καλής θέλησης, με την επιστροφή των 1450 ατόμων που τελεσίδικα δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως: «Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός».

Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε με ευκρίνεια προς τον Ταγίπ Ερντογάν τη θέση ότι η λύση των δυο κρατών είναι επί της αρχής απορριπτέα ενώ αντιβαίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε πως: «Εάν υπάρχει ένα πρόβλημα, να μπορείτε εύκολα να με πάρετε στο προσωπικό μου τηλέφωνο. Και εγώ, επίσης, να μπορώ να σας πάρω στο προσωπικό σας τηλέφωνο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τα βήματά μας ως Τουρκία-Ελλάδα χωρίς προβλήματα. Ας τα βάλουμε στο τραπέζι, όποια κι αν είναι τα ενοχλητικά ζητήματα».

Την απόσταση που πρέπει να καλυφθεί με τις γέφυρες εμπιστοσύνης επισήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας από το Βίλνιους της Λιθουανίας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζει πως: «Δυστυχώς πρέπει να πω πως η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν ήταν ένα “σπάσιμο πάγου” και όχι μια συνάντηση για να πάμε μπροστά».

Τη Χάγη “έδειξε” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, μιλώντας στο STAR και λέγοντας: «Εκτιμώ ότι κύριος Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση παρά να πετάξει το τενεκεδάκι στην άκρη του δρόμου Γιατί δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το Momentum που η Τουρκία βρίσκεται στριμωγμένη στο εξωτερικό και από την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Οι διπλωματικές κεραίες είναι στραμμένες στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της επικείμενης συνόδου κορυφής, που δημοσιεύει το Bloomberg, και στο οποίο παραμένει αμετάβλητη η ευρωπαϊκή επιτήρηση της τουρκικής συμπεριφοράς.

Ως προς το προσχέδιο συμπερασμάτων το Bloomberg επισημαίνει ότι: «Συνεργασία με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, υπό την επιφύλαξη των προϋποθέσεων που ορίστηκαν τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα».

Την επαύριο της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Νίκο Αναστασιάδη, για τα όσα διαμείφθηκαν στο ραντεβού.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αποστολή – Βρυξέλλες: Νίκος Μελέτης
Αποστολή –  Βίλνιους: Κατερίνα Φρύσσα

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΡυθμίσεις και μέτρα στήριξης 15,3 δισ. σε 5 μήνες
Επόμενο άρθροΠρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ο Ρονάλντο