Ανοιχτό φαίνεται πως είναι πλέον το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων όπως και η αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ανοίγουν ξανά την Δευτέρα 11/1.

Όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Αριστοτελία Πελώνη, έτσι και ο Βασίλης Κικίλιας υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις τροποποιούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής.

Η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στις εκτιμήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων που αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην συνεδρίασή της αύριο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν πούμε ότι ανοίγουμε την οικονομία και τα σχολεία τη Δευτέρα, δύο Δευτέρες μετά φοβούμαι ότι θα έχουμε πίεση στο σύστημα Υγείας.

Σε δραματικούς τόνους ο Νίκος Καπραβέλος, πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», επισημαίνοντας ότι ο Ιανουάριος είναι πολύ κρίσιμος μήνας σε σχέση με το τρίτο κύμα που όλοι αναμένουμε τον Φλεβάρη και τον Μάρτη.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Όπως εξήγησε η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ.

Γεραπετρίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, ακόμα και αιφνιδιαστικά
Ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό μιλώντας στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ . «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανείων. Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.

Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος, από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες.

Για τα ψώνια με ραντεβού στα καταστήματα, εξήγησε πως «δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, πρέπει να δούμε πως θα πάνε τα σχολεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά και να μην ανοίξουν τελικά τα σχολεία την ερχόμενη Δεύτερα και ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (συνεδριάζει αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της» επιβεβαίωσε με τη σειρά της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

 

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν γρήγορα τεστ για τους κορονοϊό αύριο στους επαγγελματίες της Θέρμης
Επόμενο άρθροΑνοίγουν τελικά δημοτικά και νηπιαγωγεία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου