Pαραμονή της Συνόδου Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων, η επίσκεψη Πομπέο διατρανώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα τα προστατεύσουν. Το Μαξίμου εκφράζει ικανοποίηση για τα πολλαπλά μηνύματα εμπιστοσύνης και μακροπρόθεσμης συνεργασίας, τόσο αμυντικής όσο και πολύπλευρης. Οι δηλώσεις Πομπέο πως το Διεθνές Δίκαιο και μόνο είναι το κριτήριο για τη σύναψη συμφωνιών είναι ενδεικτικές της στήριξης των θέσεων της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.

«Ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ δεν ήταν τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε, η βάση της Σούδας αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εκεί θα έχει βάση ελλιμενισμού ένας από τα μεγαλύτερα πλοία του αμερικανικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «HERSHEL WOODY WILLIAMS».

Ο Μάικ Πομπέο τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο απόγειο και διατράνωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι πρώτη φορά Αμερικανός ΥΠΕΞ ήρθε δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο στην Ελλάδα.

Στιςς κοινές δηλώσεις του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία με την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 αλλά και σε κοινά προγράμματα σε ό,τι αφορά στα ναυπηγεία.

«Όχι στις μονομερείς ενέργειες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μάικ Πομπέο από την πλευρά του χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή.

Ενοχλημένη η Άγκυρα από την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, έκανε λόγο για μεροληπτική δήλωση υποστήριξης από τις ΗΠΑ που δεν εξυπηρετεί την ειρήνη της περιοχής και δημιουργεί μια μη πρέπουσα κατάσταση για τις συμμαχικές σχέσεις.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνειδητά επέλεξε να πάρει θέση στην κρίση Ελλάδος – Τουρκίας και με το ταξίδι του να ταχθεί ουσιαστικά στο πλευρό της Αθήνας καθώς η τουρκική στάση το τελευταίο διάστημα και σε μια σειρά ζητημάτων έχει φέρει στα όρια της την αμερικανική διπλωματία.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι δρόμοι του κρασιού της Νάουσας σε καιρούς κορονοϊού(video)
Επόμενο άρθροΖέττα Μακρή: «Μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου»