Αύριο κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός ενώ η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας

 

Τον προϋπολογισμό για το 2019 καταθέτει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Ο προϋπολογισμός ωστόσο θα κατατεθεί χωρίς τις προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και με θετικά μέτρα ύψους 920 εκατ. ευρώ.

 

Το θετικό σενάριο που θέλει τον προϋπολογισμό να μην περιλαμβάνει τις περικοπές, ενισχύεται μετά και την τεχνική συμφωνία στο Euroworking Group για τα θετικά μέτρα από το δημοσιονομικό περιθώριο που προκύπτει.

 

Ωστόσο, η αντίστροφη μέρα για την… αποκάλυψη σχετικά με τις συντάξεις ξεκινάει καθώς την ίδια μέρα, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για τον ελληνικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

 

Στην έκθεση θα ασκείται κριτική καθυστερήσεων. Ειδικότερα στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το κοντέρ έγραφε λίγο χαμηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ και με τους ρυθμούς που γίνεται η αποπληρωμή τους δεν αναμένεται να μηδενιστούν έως το τέλος του έτους όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

 

Στη βάση καθυστερήσεων και διαπιστώσεων μεταρρυθμιστικής χαλάρωσης, η έκθεση της Κομισιόν δεν ανάβει πράσινο φως για την ενεργοποίηση των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος τα οποία συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

 

Όπως είναι γνωστό η έκθεση θα κρίνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

 

Προϋπολογισμός

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, το 2019 θα υπάρχει χώρος για να διατηρηθεί ένα μέρος των αντιμέτρων μαζί με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις» αναφέρει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

 

Ψαλιδισμένες θα είναι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων του 2019 και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων, η οποία είχε αρχικά προβλεφθεί πως θα κόστιζε 103 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση για τέσσερις το πολύ συνεχείς συνεδριάσεις από τη Δευτέρα 26 ως και την Τετάρτη 28 του μήνα στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

 

Εφόσον λάβει το πράσινο φως της επιτροπής ο προϋπολογισμός θα πάρει την άγουσα για την Ολομέλεια στις 12 Δεκεμβρίου για πέντε συνεχείς συνεδριάσεις. Ωστόσο, η ψήφιση θα γίνει την Τρίτη 18 του ίδιου μήνα, καθώς το σαββατοκύριακο που μεσολαβεί έχει συνέδριο η ΝΔ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠλεόνασμα 551 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Επόμενο άρθροΠληρωμές 6,5 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ