Σε κατάσταση αναμονής οι δανειστές για τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων

 

Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει αισιόδοξη, όμως οι δανειστές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής σχετικά με τα προαπαιτούμενα και το κρίσιμο Eurogroup του Μαρτίου, όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Αθήνας απέναντι στους θεσμούς.

 

Τα δύσκολα μέτωπα παραμένουν, όπως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την κατάληξη των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς όπου αναμένεται ότι θα είναι αυτό που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση του 1 δις ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αισιόδοξο ενώ στην πλευρά των δανειστών, επικρατεί κλίμα αναμονής, με τις δύο πλευρές να έχουν ήδη συμφωνήσει σε μια άτυπη παράταση της προθεσμίας κάλυψης όλων των προαπαιτούμενων μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαρτίου, πριν τη συνεδρίαση της Καθαράς Δευτέρας στις 11 Μαρτίου. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για ενδεχόμενα «ατυχήματα».

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και με το in.gr ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έχει έτοιμη λίστα παρεμβάσεων με ισοδύναμα μέτρα 14 εκατ. ευρώ εάν τεθεί ζήτημα –δεν αποκλείεται καθόλου- για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

 

Σε περίπτωση που δεν προκύψει «καθαρή» έγκριση της δόσης στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε προέγκρισή της με αστερίσκους και εκταμίευση όταν πιστοποιηθεί η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων. Το σενάριο αυτό το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν, καθώς το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει άμεση νέα έξοδο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο στα μέσα Μαρτίου.

 

Την ερχόμενη Πέμπτη στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να καταγραφεί «γκρίνια» για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ωστόσο εκτιμάται ότι τα σχόλια θα είναι ισορροπημένα τόσο στην πλευρά της προόδου, όσο και στην πλευρά των κινδύνων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπίθεση του Ρουβίκωνα σε πολυκατάστημα στην Πειραιώς
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται η επέλαση της «Ωκεανίδας»