Με περίπου 450.000 αντιγριπικά εμβόλια ενισχύεται η φαρέτρα των φαρμακοποιών στο νομό Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2021-2022. Ήδη στα ράφια των φαρμακείων έχει φτάσει περίπου το 50% των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί από τις φαρμακαποθήκες του νομού, ενώ έως το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να έχει παραληφθεί το σύνολο των αντιγριπικών εμβολίων.

Πρόκειται για τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2021-2022) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει σήμερα 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

«Πιστεύουμε ότι οι ποσότητες που έχουν παραγγελθεί επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας. Αυτές οι κατηγορίες των πολιτών δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές επισημαίνει ότι πέρυσι διενεργήθηκαν στα φαρμακεία όλης της χώρας πάνω από 4 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί, αριθμός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν την επιστημονική γνώση και την πιστοποίηση να διενεργούν αυτούς τους εμβολιασμούς. «Ήδη παρατηρείται ζήτηση στα φαρμακεία μας από συμπολίτες μας που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θέλουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης», επισημαίνει ο κ. Κιοσές.

Μπορείς να κάνεις ίδια μέρα το εμβόλιο της γρίπης και του κοροναϊού;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να αγγίζει το 60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμβολιασθέντα άτομα νοσήσουν, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνεμβολίαστοι – 60 με 70% των ιερέων και έως το 90% των μοναχών δεν έχουν κάνει το εμβόλιο
Επόμενο άρθροΚώστας Παπαζάχος,καθηγητής σεισμολογίας,στο ράδιο Β.Ε.ΡΑ για τους τελευταίους σεισμούς στο Βόλο