Με τήρηση των υγειονομικών κανόνων άρχισε χθες η σχολική χρονιά, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αρνητές της μάσκας δημιουργούν εντάσεις έξω από σχολεία, ενώ μαθητές σε Κρήτη και Πάτρα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των σχολείων τους, αντιδρώντας στη χρήση μάσκας.

Κρήτη: Συνελήφθη πατέρας που έδειρε καθηγητή για τη μάσκα

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα πατέρας στην Κρήτη που έστειλε στο νοσοκομείο καθηγητή επειδή του ζήτησε να φορέσει μάσκα στο παιδί του. Ο καθηγητής κατέθεσε μήνυση, ο πατέρας – νταής συνελήφθη, ενώ σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα τάχθηκε στο πλευρό του εκπαιδευτικού.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της τόνισε ότι τέτοιες αδιανόητες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές και ήδη έχει ζητήσει να κατατεθεί αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Χανιά: Υπό κατάληψη το Γυμνάσιο Βουκολιών για τη χρήση μάσκας

Υπό κατάληψη τελεί σήμερα το Γυμνάσιο Βουκολιών του δήμου Πλατανιά στα Χανιά, στο οποίο στεγάζονται το Γενικό Λύκειο και το Γυμνάσιο της περιοχής.

Μαθητές αλλά και γονείς δεν επέτρεψαν στους εκπαιδευτικούς να μπουν στο σχολείο, ενώ ανάρτησαν πανό με συνθήματα κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία.

Όπως όλα δείχνουν την κατάληψη υποκίνησαν κάποιοι από τους γονείς του σχολείου, οι οποίοι μάλιστα απέκλεισαν την είσοδο μαζί με τα παιδιά τους. Οι υπόλοιποι μαθητές αποχώρησαν, ενώ ο Διευθυντής του σχολείου ενημέρωσε τους Προϊσταμένους Εκπαίδευσης αλλά και την αστυνομία.

Καταλήψεις σχολείων και στην Πάτρα

Σε κατάληψη των σχολείων τους προχώρησαν μαθητές και στην Πάτρα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη χρήση μάσκας στα σχολεία. Οι μαθητές ζητούν επίσης άμεση αποσυμφόρηση των τμημάτων.

Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν το 2ο και το 12ο γενικό λύκειο Πάτρας, καθώς και το γυμνάσιο στις Φαρρές Αχαΐας.

«Αστοχία» οι υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες σε πολλά σχολεία της χώρας, καθώς αρκετές από τις μάσκες που διανεμήθηκαν ηταν υπερβολικά μεγάλες για τα παιδιά. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας απέδωσε το λάθος σε ασαφείς οδηγίες, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο από το ενδεδειγμένο.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

«Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Οι περισσότεροι γονείς προμηθεύτηκαν τις μάσκες μόνοι τους, ενώ έδωσαν στα παιδιά τους τουλάχιστον 3, για να μπορούν να αλλάζουν σε κάθε διάλειμμα.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία είναι και αρμόδια για τον διαγωνισμό προμήθειας μασκών ζήτησε να σταματήσει η παραγωγή, επανεκκινώντας τη διαδικασία και με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα αποσταλούν από το υπουργείου Υγείας.

«Από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας μασκών» , τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Όπως επεσήμανε, «αμέσως διατυπώθηκε από την πλευρά μας, αλλά αυτές ήταν οι προδιαγραφές που πήραμε και μ΄αυτές ήμασταν υποχρεωμένοι να διεξάγουμε το διαγωνισμό».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ ωστόσο έχουν ήδη διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία 1.600.000 μάσκες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ζητείται επειγόντως σοβαρότητα»

«Εάν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να οργανώσει ούτε τη διανομή μασκών στα σχολεία, πώς θα αντιμετωπίσει τα πιο σύνθετα προβλήματα που είναι βέβαιο ότι ως κοινωνία θα βρούμε μπροστά μας την περίοδο της πανδημίας;», αναρωτώνται σε κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και ο αναπληρωτής τομεάρχης, υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κάνουν λόγο για «μικρά αλεξίπτωτα» που παρέλαβαν οι μαθητές αντί για μάσκες, το μέγεθος των οποίων «ωστόσο προορίζονταν για γίγαντες και όχι για μικρά παιδιά», ενώ υπογραμμίζουν πως «ζητείται επειγόντως σοβαρότητα και τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν δείχνουν ότι η κυβέρνηση υστερεί απελπιστικά (και) σε αυτό».

ΚΙΝΑΛ: «Πρωτοφανές φιάσκο με τις μάσκες – γίγαντες για μικρά παιδιά»

«Έδωσαν όλο το βάρος στις μάσκες και τα θαλάσσωσαν και εκεί», σχολιάζει το ΚΙΝΑΛ. «Πρωτοφανές φιάσκο με τις μάσκες – γίγαντες για μικρά παιδιά. Είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους», δηλώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΚΝΕ: Σποτ για μάσκες και ελλείψεις στα σχολεία

«Σε ποιούς κάνουν οι μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία;» είναι ο τίτλος σποτ που κυκλοφόρησε η ΚΝΕ.

Όπως σημειώνει «από τις ελλείψεις στα σχολεία δεν μας σώζουν, ούτε οι avengers, ούτε η μαγεία».

Τι λένε οι εκπαιδευτικοί για τους αρνητές της μάσκας

Καλώς απαγορεύεται η είσοδος των παιδιών χωρις μάσκα, που είναι το βασικό προστατευτικό μέσο με βάση τις παρούσες συνθήκες στα σχολεία, δήλωσε στην ΕΡΤ ο  πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

«Καλώς απαγορεύεται η είσοδος των παιδιών χωρίς μάσκα, γιατι καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν κάποια παιδιά δεν φορούσαν μάσκα, θα την έβγαζαν και τα υπόλοιπα και θα είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει αυτά τα παιδιά να τα νουθετήσουμε, να τα ενημερώσουμε, χωρις απειλές βέβαια. Για τα μικρά παιδιά είναι αρμόδια η διδασκαλική ομοσπονδία. Εμείς μιλάμε για τα παιδιά 12-18 ετών, με τα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα, μολονότι το πρόβλημα της χειροδικίας και του τραυματισμού του συναδέλφου συνέβη σε γυμνάσιο», εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν, μιας και είναι υποχρεωτική η εννιάχρονη εκπαίδευση στη χώρα μας, αλλά βέβαια δεν είναι η λύση να καλούν οι διευθυντές των σχολειών την αστυνομία για να φέρει τον μαθητή ή τη μαθήτρια στο σχολείο. Το θέμα είναι οι γονείς να πειστούν για αυτό, και θα πειστούν νομίζω σύντομα για να μπορούσουν όλα τα παιδια να χαρούν το πολύτιμο αγαθό της παιδείας. Βέβαια, τα παιδιά μπορεί να προσέρχονται στο σχολείο χωρις να φοράνε μάσκες καθοδόν, παρόλο που μπορεί να είναι σε μεγάλες ομάδες, και το ίδιο να συμβαίνει και όταν φεύγουν από αυτό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δούμε», επισήμανε ο κ. Τσούχλος.

@Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τις υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν, σχολίασε: «Κι εμείς θεωρούμε ότι ήταν μία αστοχία. Δυστυχώς όμως χάθηκαν χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν δοθεί για να προσληφθούν αναπληρωτές συνάδελφοι».

EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Το πρόβλημα όμως δεν εξαντλείται στις μάσκες, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ: «Εμείς επιμένουμε σαν ομοσπονδία ότι θα έπρεπε να έχει γίνει ένα καλύτερος προγραμματισμός το καλοκαίρι για να εξευρεθούν αίθουσες σχολικές και να διαχωριστούν όπου πρέπει τα τμήματα, αφου δεν έχουμε και μεγάλες αίθουσες 25 με 50 τετραγωνικά. Θα μπορούσαν να εξευρεθούν πολλές αίθουσες σχολείων τα οποία είναι κλειστά – ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας έχουμε κλειστά σχολεία. Όμως ακόμα και αν συνέβαινε αυτό, θα χρειαζόταν να προσληφθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί για να καλύφθούν οι ανάγκες. Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν γίνεται, έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα στην παιδεία. Και ένα τελευταίο: Έπρεπε να έχουν γίνει και μαζικά διαγνωστικά τεστ στους εκπαιδευτικούς, διότι δυστυχώς έχουμε κρούσματα συνέχεια».

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕλληνικό λογισμικό κατά κυβερνοεπιθέσεων στις πτήσεις της NASA (video)
Επόμενο άρθροΗ κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη στις συνομιλίες Δένδια-Σούκρι