Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο ετοιμάζεται να υποβάλλει μια δυνητικά εκρηκτική πρόταση για ένα προσοδοφόρο, ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με τη συμμετοχή κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων σε ετήσια βάση.

 

Η Uefa αντιτίθεται έντονα στις προτάσεις αυτές, οι οποίες θα κατατεθούν στα 36 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας ομοσπονδίας που θα συναντηθούν στη Ρουάντα την Παρασκευή. Το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θεωρεί οποιοδήποτε σχέδιο για ένα ετήσιο τουρνουά συλλόγων ως μια άμεση πρόκληση για το Champions League.

 

Νωρίτερα στο έτος ο κ. Ινφαντίνο είχε δηλώσει ότι είχε αγνώστων στοιχείων επενδυτές, πρόθυμους να πληρώσουν 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τέσσερα τουρνουά κάθε τέσσερα χρόνια από το 2021. Ο Ιαπωνικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Softbank αναφέρθηκε ευρέως ότι υποστηρίζει το σχέδιο, αν και η Fifa δεν έχει δώσει ονόματα των επενδυτών, επικαλούμενη μια συμφωνία εμπιστευτικότητας. Το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο  διαψεύδει πάντως σταθερά τις πληροφορίες ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία.

 

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, είχε ήδη τεθεί εναντίον της πρότασης για ένα νέο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε τέσσερα χρόνια. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι προς πώληση», είπε χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάιο, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μερικοί άνθρωποι που τυφλώνονται από την αναζήτηση κέρδους σκέφτονται να πουλήσουν την ψυχή του ποδοσφαίρου σε νεφελώδη ιδιωτικά κεφάλαια. Δεν θα υπάρξει περιθώριο για να υπάρξουν εγωιστικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της ηγεσίας μου».

Επίσης, το συμβούλιο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της UEFA, έχει «εκφράσει ομόφωνα σοβαρές επιφυλάξεις για τη διαδικασία που περιβάλλει τις προτάσεις για το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων και το νέο μίνι Μουντιάλ, ιδιαίτερα εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένων πληροφοριών».

Σύμφωνα με τον Guradian, μεμονωμένοι σύλλογοι, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, καθώς και αυτές της Premier League, υποστηρίζουν την ιδέα ενός νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων κάθε τέσσερα χρόνια, η οποία προσδοκά να φέρει κατά μέσο όρο πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες σε κάθε συμμετέχοντα σωματείο. Ο Ινφαντίνο είχε πιέσει για μια γρήγορη απόφαση, λέγοντας ότι οι επενδυτές είχαν καθορίσει μια προθεσμία 60 ημερών, αλλά μετά από την έντονη αντίδραση της Uefa και του ECA, η πρόταση έπαυσε, δεν ψηφίστηκε και η Fifa υποσχέθηκε να προβεί σε περαιτέρω διαβουλεύσεις .

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO Trump χτίζει συμμαχίες από την αρχή
Επόμενο άρθροΑνεξέλεγκτος ο διαμοιρασμός δεδομένων από εφαρμογές σε smartphones