Τα προγράμματα των κομμάτων για την επόμενη τετραετία στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Με αφορμή την ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και στους στόχους του κόμματος κάνοντας λόγο για ένα μείγμα πολύ πιο σημαντικών στοχευμένων μειώσεων φόρων και εισφοροελαφρύνσεων, από αυτές που μπόρεσαν να εφαρμοστούν την προηγούμενη περίοδο  αλλά και αύξησης κοινωνικών δαπανών, για να υπάρχει και καλή υγεία, παιδεία, καλές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει μεταξύ άλλων μειώσεις φόρων, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, επίδομα δύο χιλιάδων ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Για πρόγραμμα από τη ΝΔ με διαβεβαιώσεις λιτότητας και κραυγαλέα κενά έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου. Εξειδικεύοντας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «περιέγραψε μια πολιτική φοροελαφρύνσεων για τους ισχυρούς και επιβάρυνσης της κοινωνίας και φορολογικά μέτρα που υποβοηθούν το 8% των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων της ελληνικής κοινωνίας, στερώντας σημαντικούς πόρους από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιστροφής στο παρελθόν της μνημονιακής πειθαρχίας και κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους».

«Το δικό μας πρόγραμμά μας έχει στο επίκεντρο τις νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς και δικαιώματα. Ο στόχος μας για 500.000 νέες θέσεις εργασίας εντός 4ετίας είναι απολύτως εφικτός δεδομένου ότι ήδη καταφέραμε να δημιουργήσουμε περισσότερες από 400.000 την προηγούμενη τετραετία» επισήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Προσέθεσε ότι «έχουμε πει συγκεκριμένα πώς θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, το 2020 και το 2021 κατά 7,5% και 7,5%, ενώ έχουμε συγκεκριμένη στόχευση για τη μείωση της ανεργίας των γυναικών, που είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και σπανίως το συζητάμε».

Μίλησε επίσης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις «που θα ακουμπούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» και υπογράμμισε ως πιο σημαντικές «τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, που το ζητούν πολύ έντονα οι επαγγελματίες, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στη φορολογία εισοδήματος από το 22% στο 20% και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναρωτιέται ποιός φοβάται τη μεσαία τάξη και παραθέτει στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  για την περίοδο αναφοράς του 2017.

«Η αύξηση του ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας αυτής για τα έτη 2015-2017 ανέρχεται πλέον στα 680 ευρώ καθώς μόνο το 2017 σημείωσε αύξηση κατά 534 ευρώ(…)Και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τον κύκλο των μνημονίων, με σταθερά βήματα και στοχευμένες παρεμβάσεις έχει ήδη αρχίσει να αντιστρέφει την καταστροφή που παρέλαβε, και έχει σαφές, αξιόπιστο, και κοστολογημένο πρόγραμμα για την δίκαιη ανάπτυξη. Πραγματικά για όλες και όλους».

Τις θέσεις τους, ενόψει των εθνικών εκλογών, διατύπωσαν ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «η μεσαία τάξη έχει πληγεί και δεν δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό, πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα οικονομικής πολιτικής». Τόνισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δίνει έμφαση σε λιγότερους φόρους, «για να πετύχουμε περισσότερη ανάπτυξη και καλύτερες δουλειές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μία πολιτική υπερπλεονασμάτων. Για το ζήτημα των πλεονασμάτων, η ΝΔ έχει θέσει το θέμα να μειωθούν στο 2%» είπε ο κ. Μηταράκης.

Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: «Αυτό που έχω ακούσει από τα επίσημα χείλη της ΝΔ είναι ότι δεν πρόκειται για τα δύο πρώτα χρόνια να μειωθεί το πλεόνασμα στο 2%. Η ΝΔ δηλώνει ότι θα κρατήσει για την πρώτη και τη δεύτερη χρονιά το πλεόνασμα στο 3,5%. Συνεπώς, θα διατηρηθεί η φορολογία στο ύψος που είναι και σήμερα». Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, «η ΝΔ έχει δύο γλώσσες να μιλάει και περισσότερες ανάλογα με τις περιστάσεις».

«Πρώτη η Ελλάδα, μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ, σε μόχλευση κεφαλαίων για επενδύσεις μέσω του «πακέτου Γιουνκέρ». Κατά τα άλλα η ΝΔ, που άφησε τη χώρα με έλλειμμα 15.1% το 2009, οδηγώντας την στην χρεοκοπία, καταστροφολογεί κ «το παίζει» σωτήρας. Αιδώς Αργείοι!» σχολίασε μεσω twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Και το ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι «η ανάπτυξη κατά τη ΝΔ δεν συνδέεται με την Κοινωνική Δικαιοσύνη». «Αφήνουν τα πάντα στην ασυδοσία της αγοράς», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και επισημαίνει ότι από το σχέδιο της ΝΔ λείπει κάθε αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις, και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι η συζήτηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για τα εργασιακά, παρά τους ανεβασμένους τόνους, μένει μακριά από τις ανησυχίες και τα προβλήματα των εργαζομένων, διότι «δεν μπορεί ‘να κρυφτεί κοινό έδαφος που έχει η πολιτική, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων του συστήματος» που είναι «οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕΕ και στο μεγάλο κεφάλαιο της χώρας, οι υπογραφές τους στο τρίτο μνημόνιο όλοι οι νόμοι του οποίου παραμένουν σε απόλυτη ισχύ και η κοινή αποδοχή των στόχων για ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060».

«Ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη, μπορεί να είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, για τη μεγάλη πλειοψηφία. Γιατί έχει σαν προϋπόθεση το συνεχές τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, τη συμπίεση των απολαβών του εργαζόμενου, το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου, ανάλογα με το τι συμφέρει τον εργοδότη, το νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι γι’ αυτό τα κόμματα αυτά θεωρούν το 8ωρο ξεπερασμένο, όπως και ότι δεν θεωρούν «σύγχρονο» το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αλλά τις «ευκαιρίες», να αλλάζει κανείς 2-3 δουλειές, να αναγκάζεται ακόμη και να μεταναστεύσει για να καταφέρει να επιβιώσει.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Ο Πάβελ είναι ακόμα εδώ»
Επόμενο άρθρο“allERT3”: Η γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη (trailer)