Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος βάσει του οποίου επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της συζήτησης έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας.

Αναπτύσσοντας την ένσταση, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι εγείρονται ζητήματα συνταγματικότητας στα άρθρα 44 για τις χρήσεις γης, 48 για τους δασικούς χάρτες, 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων και 99 για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, καθώς εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα καταπέσουν πολλές διατάξεις του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία,με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, να αντικρούει τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ,λέγοντας ότι δεν ισχύει ότι με το άρθρο 44 ορίζονται χρήσεις γης, ενώ για το άρθρο 48 είπε ότι επιταχύνεται το δασολόγιο και δεν παραπέμπεται στις καλένδες, όπως διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ότι αφορά το άρθρο 92 εξήγησε ότι λόγοι δημόσιας υγείας και συμμόρφωσης προς το ενωσιακό Δίκαιο, μας επιβάλλουν να προχωρήσουμε σε σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε αρκετούς Δήμους.

Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης, απέσυρε προσωρινά το άρθρο 99 που αφορά χρήσεις γης στο κέντρο της Αθήνας και το οποίο, όπως διευκρίνισε , δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούνται ξενοδοχεία,κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Δήμος Αθηναίων. Η σχετική διάταξη, ενημέρωσε, θα επανακατατεθεί στο πολεοδομικό νομοσχέδιο που το επόμενο διάστημα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι αποφασισμένος να κρατήσει ψηλά το θέμα στην ατζέντα του. Ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα το μεσημέρι στις 16:00, τηλεδιάσκεψη με εκπρόσωπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, ΜΚΟ για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ρεπορτάζ Ανδρέας Μαραθιάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑυστηρά αλλά σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης λένε οι πολίτες-Έλλειψη αξιοπιστίας σε εκκλησία και ΜΜΕ (audio)
Επόμενο άρθροΕπέστρεψε στην κανονικότητα ο Βόλος – Μποτιλιάρισμα και αυξημένη κίνηση των πολιτών στο κέντρο της πόλης (εικόνα)