Διαμάχη Βορρά-Νότου για τις μελλοντικές αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

 

Όπως επισημαίνει σχετικό άρθρο που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ελέγχει ο ESM τη βιωσιμότητα του χρέους στα κράτη-μέλη. Διεκδικεί η ίδια αυτή την αρμοδιότητα. Την υποστηρίζουν μερικά κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου- μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Ιταλία. Θετική στάση εκφράζει και η Γαλλία. Όμως σε συνάντηση του Γιούρογκρουπ στις αρχές Οκτωβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιεργκ Κούκις, εκπροσωπώντας τον υπουργό Όλαφ Σολτς, ζήτησε να ανατεθεί στον ESM η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

 

Σύμφωνα με το Spiegel, “παρόμοια άποψη εκφράζουν οι εκπρόσωποι βορείων χωρών, όπως της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι στη διάρκεια της ευρω-κρίσης η Κομισιόν συχνά φάνηκε υπερβολικά επιεικής. Σε υπόμνημά της η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου αναγνωρίζει ότι ο ESM μπορεί να αναλάβει ευρείες αρμοδιότητες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Υποστηρίζει ότι αυτό δεν προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, παρ´ότι ο ESM δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, αλλά δημιουργήθηκε από τα κράτη-μέλη”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Κασόγκι κατέγραψε με Apple Watch το θάνατό του
Επόμενο άρθροΑνεδαφική η πρόταση Καμμένου για plan b στο Σκοπιανό